Belföld

Továbbra sincs frakcióvezetője az LMP-nek

Schiffer András és Mile Lajos (schiff andrás, mile lajos, )
Schiffer András és Mile Lajos (schiff andrás, mile lajos, )

Nem tudott új frakcióvezetőt választani az LMP képviselőcsoportja pénteki budapesti ülésén.

A csaknem kilenc órán át zárt ajtók mögött zajló tárgyalás végén, este hat előtt nem sokkal Schiffer András és további hat képviselő kivonult az ülésről.

Az ülésen a frakció élére javasolták Szél Bernadettet, Ertsey Katalint és Mile Lajost is, de ők nem fogadták el a jelöltséget, Schiffer Andrást pedig 8-7 arányban leszavazták.

Később Jávor Benedek leköszönő frakcióvezető úgy fogalmazott az egybegyűlt újságíróknak: azt kérték a hét frakciótagtól, hogy hétfőn folytassák az egyeztetéseket, mert addig le tudják zárni a megoldás felé vezető beszélgetéseket. Kérdésre válaszolva azt mondta, még nem döntöttek a hétfői frakcióülés megtartásáról, ezért arról is egyeztetni kell.

A frakciószakadás esélyét firtató felvetésre azt felelte: “őszintén bízom abban, hogy ez nem fog bekövetkezni”. Hangsúlyozta: mindenkinek az a célja, hogy a jövő héten működőképes frakció álljon munkába. Az nem került szóba, hogy kilépnének a frakcióból – tette hozzá.

A politikus kijelentette, több olyan lehetséges frakcióvezetőre is javaslatot tettek, akik nem voltak elfogadhatóak “Schiffer Andrásék számára”.

“Ahogy a jelöltek személyéből is kikövetkeztethető, nem az volt a célunk, hogy a frakcióvezetést a magunk kezébe szerezzük meg” – mondta egy másik kérdésre. Kijelentette, olyasvalakit szerettek volna a képviselőcsoport élére, aki mindkét fél számára elfogadható, és aki körül kompromisszum alakítható ki.

Azért kellett volna új vezetőt választani a képviselőcsoport élére, mert az ellenzéki párt hétvégi kongresszusán Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette, hogy lemond posztjáról. Döntéséhez három helyetteséből kettő, Szabó Tímea és Karácsony Gergely is csatlakozott.

Az LMP a hétvégén kétnapos kongresszust tartott, amelyen a delegáltak elutasították a csatlakozást az Együtt 2014 mozgalomhoz. Csiba Katalin szóvivő ezt a vasárnapi sajtótájékoztatón úgy kommentálta, hogy nemet mondtak a csatlakozásra, de bármilyen más típusú együttműködésre nyitottak. A résztvevők emellett elfogadták a párt stratégiáját is, amely szerint az LMP nem köt választási együttműködést a jelenlegi parlamenti pártokkal, és olyan kormányban sem kíván részt venni, amelyet Magyarország valamelyik volt miniszterelnöke vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik