Belföld

Polgármesterek piknikeztek Ópusztaszeren

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartották a Kiskunsági Nemzeti Park által szervezett Polgármesteri Pikniket, melyre közel 50 résztvevő érkezett.

A találkozót Kertész Péter, az intézmény ügyvezetője nyitottameg. Elmondta, hogy a mai versenyhelyzetben az Emlékpark és a régió települései egymásra vannak utalva. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben szorosabb kapcsolat, hatékonyabb együttműködés alakul ki mind a Kiskunsági Nemzeti Parkkal, mind a környező településekkel. Ezt követően Kispál Gyöngyi, az Emlékpark munkatársa ismertette a jelenlévőkkel a közeljövőben megvalósuló Puszta Háza projektet.

Szeretnénk nyitottabb, további együttműködéseket kereső szervezetté válni, és új partnereket megnyerni annak érdekében, hogy a jövőben is megőrizhessük a természeti értékeket és erőforrásokat a társadalom számára” – ezt már dr. Boros Emil, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója mondta.

A nemzeti parkokat és általában a hivatalos természetvédelem képviselőit az elmúlt évtizedekben gyakran érte az a vád, hogy számos területen a gazdasági-társadalmi fejlődés kerékkötői. A Kiskunsági Nemzeti Park azonban a vidékfejlesztés környezeti ügyeiben meghatározó, integráló tényezőként szeretne részt venni a régió életében. Ennek jegyében szervezték meg a találkozót Ópusztaszeren, ahová a KNP tevékenységével érintett települések vezetőit hívták meg.

A Polgármesteri Pikniken olyan természetvédelemmel kapcsolatos témákat érintettek a résztvevők, melyeknek komoly társadalmi hatásai is lehetnek: növelhetik egy terület agroökológiai potenciálját, turisztikai vonzerejét, és megélhetést biztosíthatnak a helyieknek. Ilyen program például, a várhatóan jövőre induló Homokhátság vízpótlását célzó uniós támogatású projekt, amely 3,6 milliárdos beruházással, megújuló energiaforrások felhasználásával, és a már meglévő vízi műtárgyak újjáélesztésével kívánja megoldani a terület vízhiányának enyhítését. Ez a program 14 településen, összesen 43.000 embert érint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik