Belföld

Ilyen autóról álmodik a magyar

műszerfal (autó, műszerfal)
műszerfal (autó, műszerfal)

Fekete, dízel, nem túl öreg, német kocsit keresnek leginkább a használtautó kereskedőknél, de ilyenből alig van.

A Privátbankár szerint a legtöbben 5 évesnél fiatalabb járművet szeretnének, de a kínálatban inkább csak 11 év körüliek vannak. Különösen az 1-3 éves autókból van hiány, ami nem meglepő, hiszen az előző néhány évben zuhant töredékére az utánpótlást biztosító újautó-eladások száma.

A használtautó.hu portál harmadik negyedévi majd’ 50 millió keresési adataiból az is kiderül, hogy az öt legnépszerűbb típus kivétel nélkül német autómárka: a Volkswagen, BMW, Opel, Audi és Mercedes.

A januári jövedékiadó-változások hatására az év jelentős részében a dízel üzemanyag ára meghaladta a benzinárat, a különbség hosszú hetek óta eléri vagy meghaladja a 20 forintot. Ennek ellenére az autósok közel kétharmada továbbra is dízelautót keres, hiszen ezek a járművek azonos motorméret, illetve teljesítmény mellett 15-20 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak. Miközben 33 százaléknyian benzinüzemű motorra keresnek rá, marginális az alternatív üzemanyagok iránti kereslet. Hibrid hajtású autót például a keresések 0,41, míg elektromos meghajtást mindössze 0,15 százalékban állították be az érdeklődők.

Bár a keresési paraméterek közül az autók színe jóval kevésbé fontos szempont a használt autót keresők számára, az időszak során közel 200 ezer keresésben szerepelt ez a tényező is. A legtöbben a fekete és a fehér autókra keresnek rá, ez a két szín teszi ki az összes színre szűrés 45 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik