Belföld

Atomerőművek Győrben

Győrben második alkalommal rendezik meg az „Atomenergiáról mindenkinek” konferenciát. Az érdeklődőknek neves szakemberek beszélnek az atomenergia szerepéről.

Napjainkban az atomenergia szerepe felértékelődött, ugyanakkor nemzetközi felmérések szerint az emberek döntő többsége kevés és bizonytalan információval rendelkezik az atomenergiával kapcsolatban.

2005-ben – „A Fizika Nemzetközi Éve”-ben – az Országos Atomenergia Hivatal a TIT Stúdió Egyesülettel közösen elhatározta, hogy az atomenergiával kapcsolatos aktuális ismereteket tematikus konferenciasorozaton adja közre Budapesten, majd a régiókban. A 2005 óta megszervezésre került ismeretterjesztő rendezvénysorozatnak ez idáig több mint 4 ezer résztvevője volt.

Az ismeretterjesztő konferencia célja, hogy az érdeklődők neves szakemberektől közvetlenül szerezhessenek ismereteket az energetikával, az atomenergiával kapcsolatosan. Az előadás nem elsősorban szakemberekhez, hanem az érdeklődő nagyközönséghez kíván szólni.

Az elmúlt hét évben tíz regionális előadásra is sor került. A Debrecenben (2 alkalommal), Miskolcon, Pécsett (2 alkalommal), Szegeden (2 alkalommal), Veszprémben, Győrben és Egerben megrendezett regionális konferenciák szervezésében társszervezőként kapcsolódtak be a városok tudományegyetemei. A regionális konferenciák alkalmanként 250-300 főt vonzottak, a hallgatók között középiskolások és tanáraik, egyetemi kutatók, főiskolai és egyetemi hallgatók, tudományos-, oktatási- és környezetvédelmi civil szervezetek képviselői, a közigazgatásban dolgozók és egyéni érdeklődők voltak.

2012. november 28-án, Győrben, a konferencia előadói mindazokat az atomenergiával kapcsolatos kérdéseket áttekintik, amelyek gyakran előfordulnak a médiában és érdekelhetik a hallgatóságot. Kísérőprogramként a Radioaktív Hulladékokat Kezelő
Közhasznú Nonprofit Kft. kiállítását, valamint a Magyar Nukleáris Társaság „Fiatalok a Nukleáris Energetikáért” szakcsoportja által tartott műszeres bemutatót tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadások a konferenciát követően az Országos Atomenergia Hivatal honlapján elérhetők lesznek.

Helyszín: Széchenyi István Egyetem, Egyetemi Hangversenyterem (Egykori Győri Zsinagóga; 9025 Győr,
Kossuth Lajos u. 5.; bejárat a Róth Emil utca felől).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik