Belföld

Újabb leépítés a közmédiában

mti (mti, mtva, hírcentrum, )
mti (mti, mtva, hírcentrum, )

Elsorvasztják a Magyar Távirati Irodát - szakembereknek ez a véleménye arról, hogy 140 televíziós, 80 rádiós és 30 hírügynökségi munkatárs kaphatja meg december első hetében az előzetes értesítést a kirúgásáról - írja a Népszava.

Kapuvári Gábor, a közmédia központi üzemi tanácsának elnöke a lapnak azt mondta, hogy az MTI-től kiemelt szerkesztőket, riportereket, fotóriportereket küldenek el. Előfordulhat – mondta -, hogy rendkívüli túlterhelés miatt a hírügynökség lemarad egy-egy fontos eseményről. Korábban, amikor mindenki még csak találgatta, kiket érinthet a harmadik körös elbocsátás, sokan az MTI-s dolgozókra tették a voksukat.

Ennek oka, hogy június 1-jével átszervezték a hírügynökséget, 49 ember maradt a társaságnál, 150 dolgozóját pedig átvezényelték a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz (MTVA). Csakhogy Böröcz István vezérigazgató a pénzügyi tervezéskor nem számolt velük, most pedig nem tudja tartani a “parancsszámokat”.

Az átvezénylésnek más “eredménye” is lett. A hírügynökség munkatársait az MTVA és az MTI vezetői is utasították, emiatt komoly konfliktus alakult ki Böröcz István, és az MTI vezérigazgatója között. A háborúból Belénessy Csaba került ki vesztesen, beadta a felmondását. Az elbocsátásnak egyébként a televíziósok a legnagyobb áldozatai, erről a területről küldik el megint a legtöbb embert.

Ez azért meglepő, mert a hivatalos bejelentés még meg sem történt, november elején máris több, régen az Echo Tv-nél dolgozó szerkesztő-riportert vett fel a közmédia hírigazgatósága. Kapuvári Gábor ezzel kapcsolatban elmondta, a közmédia vezetése felszámolja a vidéki stúdiókat, városi tudósítókkal szerződnek majd, “így közvetítik a vidéki eseményeket”. Elmondta azt is, a regionális, vagyis a debreceni-, miskolci-, győri-, pécsi-, szegedi adó, az MR6-os mostantól nem közvetít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik