Belföld

Újabb kormánypárti képviselő lehet alkotmánybíró

Salamon László (Salamon László)
Salamon László (Salamon László)

Az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere és a parlament alkotmányügyi bizottságának volt fideszes elnöke után a testület jelenlegi vezetőjét, a KDNP-s Salamon Lászlót jelöli alkotmánybírónak a Fidesz - értesült az origo.

Balsai István után újabb kormánypárti képviselőt – a KDNP-s Salamon Lászlót – választana alkotmánybírónak a Fidesz. A politikus jelölését – aki tavaly ősszel éppen Balsai helyett lett a parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke – az origo információi szerint már hetekkel korábban bejelentették a KDNP képviselőinek.

Legközelebb 2013 februárjában távozik egy bíró a testületből, a második alkotmánybírói ciklusát töltő Bihari Mihály a hónap végén ugyanis betölti a 70 éves felső korhatárt.

A másik alkotmánybírói hely április elején, az ugyancsak 70. évét betöltő Holló András távozásával üresedik meg, az azonban még nem dőlt el, hogy erre a posztra kit jelöl a Fidesz. Az origo úgy tudja, a legnagyobb esélyes az adatvédelmi hatóság elnöke, Péterfalvi Attila.

A két új alkotmánybíró beültetésével immár teljes lesz a Fidesz és a KDNP által a kormányváltás óta delegált tagok többsége a testületben, mivel a 15 tagból hatot már most is a jelenlegi kormánypártok választottak be.

Az origo szerint a 15 fősre duzzasztott Alkotmánybíróságban a régebbi és a kormánypártok által delegált új bírók tábor-ellentáborként viselkednek egymással. Többször előfordul, főleg politikailag kényes ügyekben, hogy az új bírók együtt, a kormány eredeti szándékának megfelelően szavaznak, és ha a többség mégis megsemmisít egy-egy jogszabályt, akkor ahhoz különvéleményt fűznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik