Belföld

Se hó, se fagy

Egyelőre elkerül bennünket az igazi téli idő.

A Kelet-európai-síkság fölött helyezkedik el az az anticiklon, amely meghatározza kontinensünk Lajtától keletre fekvő felének időjárását.

Alacsonyszintű rétegfelhőzet borítja a tájat, továbbá többfelé tartósan megmaradnak az éjszaka képződött pára- és ködfoltok. Ugyanakkor a nyugat-európai partvidék előtt többközéppontú ciklon örvénylik. A hozzá tartozó hosszan elnyúló hullámzó frontálzónák mentén erősen felhős vagy borult az ég, többfelé esik az eső, Skandinávia északi részén havazik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 fok fölé már csak a legdélebbi területeken emelkedik, másutt 7, 15 fok a jellemző. Ennél hidegebb csak Németország déli felén, a Kelet-európai-síkságon és északon van.

Péntek estig továbbra is a már említett anticiklon alakítja időjárásunkat, de pénteken egy gyenge, a Kárpát-medence fölött feloszló hullámzó frontálzóna hatására elszórtan lehet kisebb csapadék.

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, de csütörtökön elsősorban az északnyugati határaink mentén, valamint délkeleten felszakadozhat átmenetileg a felhőzet. Reggelig néhol lehet csak kisebb eső, majd a reggeli óráktól kezdve elszórtan – a legnagyobb eséllyel a középső területeken – számíthatunk esőre, záporra, de jelentős mennyiségű csapadék nem lesz. Keleten, északkeleten, pénteken esetleg északnyugaton is itt-ott tartósabban megmaradhat a köd. A szél gyenge marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 8 és 11 fok között alakul, de az Északi-középhegység térségében ennél néhány fokkal hidegebb lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik