Belföld

Nem tetszik az ombudsmannak a gyerekbarát igazságszolgáltatás

Megfelelő képesítés nélkül, megfelelő környezet híján hallgatják ki a gyerekeket.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa az Európa Tanács, az Európai Bizottság és az ENSZ illetékes szakértői előtt bírálta a gyermekbarát igazságszolgáltatás hazai rendszerét.

Az ombudsman megállapította, hogy a gyámhivatalok hatékonysága megyénként jelentősen eltérő. Ezt egyrészt a feladatellátás megyei sajátosságai, a hiányzó személyi állomány, a nem megfelelő képzettség, másrészt az ellentmondó jogszabályok, a pályázati lehetőségek, országos képzések és programok beszűkülése magyarázhatja.

Az ombudsman szerint a megyei rendőr-főkapitányságok áldozatsegítő szolgáltatásokat végző munkatársai zömében gyermek- és ifjúságvédelmi képesítés hiányában és megfelelő anyagi háttér nélkül dolgoznak. Kevés, mégis a kihasználatlan a gyermekmeghallgató-szoba, jogszabályi akadályok gátolják a meghallgatás képi és hangfelvételeinek felhasználását bizonyítékként.

Rétvári Bence, a KIM államtitkára óriási problémának nevezte, hogy még mindig ekkora számban követnek el gyermek elleni erőszakot. Az államtitkár elmondta, mindent megtesznek azért, hogy a büntető eljárási rendszeren változtassanak. Rétvári emlékeztetett, hogy agresszív felnőtt lesz azokból a gyerekekből, akiket fiatal korukban bántalmaztak.

Öngyilkosság

Erről a jelenségről nyilatkozott lapunknak korábban Vekerdy Tamás gyermekpszichológus.  A pszichológus szerint az agresszió agressziót szül. Vagy – ami a gyerek szempontjából még rosszabb – depressziót. „A befelé fordított agresszió kulminációs pontja (amikor szükséglet kielégítése történik, az egyénnek át kell élnie az örömöt, megelégedettséget, a befejezettség, teljesség élményét) az öngyilkosság, mondjuk kamaszkorban. A képzelet világában amúgy is megjelenik az öngyilkosság lehetősége, ráadásul Magyarország ‘élen áll’ a kamaszkori öngyilkosságok terén.”

Amerikai kutatók azt állítják, minden, felnőtt által a gyerek ellen elkövetett erőszakos tett, akármilyen rövid is, élethosszig tartó érzelmi sebhelyet hagy. A veréstől a gyerek olyan érzelmi zűrzavarba kerül, amitől sokkal nehezebben jegyzi meg a tanulságot, amit a szülő belé akar vésni. Tény: a verés nem csökkenti a felnőtt haragját, nem javítja a gyerek viselkedését. A gyerekverő felnőtt általában még dühösebb lesz, a megvert gyerek pedig még rosszabbul viselkedik majd. Nem azt tanulja meg, hogy az úttestre lelépni veszélyes, hanem azt, hogy a felnőttek, akiktől függ, veszélyesek.

„Te légy a hangja!”

Lux Ágnes gyermekjogi projektvezető kiemelte, hogy a szexuális bűncselekmények esetén nagy a latencia, és az elkövetők 80 százaléka közvetlen rokoni-baráti környezetből kerül ki. A „Te légy a hangja! Merd megtenni” elnevezésű kampány épp azt célozza, hogy felhívják a figyelmet erre, és a www.merdmegtenni.eu oldalon információkat adjanak a felnőtteknek, hogyan jelentsék ezeket az eseteket.

Az alapvető jogok biztosa a hiányosságok orvoslása miatt a belügyminisztertől többek közt kérte, hogy készítse elő a szükséges jogszabályok olyan módosítását, amelyek biztosítják a megfelelő számú gyermekmeghallgató-szobát, azok elérhetőségét, kihasználhatóságát. Az emberi erőforrások miniszterének a jogszabályok összhangjának megteremtését, módszertani útmutató kidolgozását, a hiányzó személyi feltételek pótlását, a feladat ellátását szolgáló országos képzések szervezését javasolta, a közigazgatási és igazságügyi miniszternél pedig kezdeményezte, hogy minden áldozattá vált embernek biztosítsák a hozzáférést az igazságügyi szolgálatok áldozatsegítői szolgáltatásaihoz.

Az ombudsman egyébként külön honlapot is készíttet a gyerekeknek azért, hogy megismerjék alapvető jogaikat.  A részletes jelentés a http://www.ajbh.hu/allam/jelentes/201202617.rtf oldalon olvasható.

Meghallgatószoba

Ha gyermekkorú tanút, sértettet vagy elkövetőt hallgatnak ki, ügyelni kell arra, hogy amennyire csak lehet, megóvják a fiatalok lelki épségét.

A 14 év alattiak védelmében 2012-ben kiadott miniszteri rendelet értelmében 2014-ig minden megyeszékhelyen működő rendőrkapitányság köteles kialakítani egy speciálisan berendezett helyiséget, mely leginkább egy gyerekszobára emlékeztet, de a kép- és hangfelvétel rögzítése is megoldott benne.  Az ország több megyeszékhelyén már nyitottak ilyen szobákat, többek között Budapesten, Szombathelyen és Veszprémben, Debrecenben, legutóbb pedig Szegeden.


Az egyik meghallgatószoba nyitásán mi is ott voltunkFotó: Neményi Márton

Nem bonyolult

Az UNICEF összesítése szerint a gyermekjogok nem elvont előírások és szabályok. Tökéletesen össze tudjuk gyűjteni a gyermekjogi egyezmény rendelkezéseit, ha leülünk az asztalhoz egy darab papírral, és végiggondoljuk, mire van szüksége egy gyermeknek, miért jó gyermeknek lenni, mi az, amitől egy gyermeket mindenképpen meg kell védeni. A gyermekjogi egyezmény ugyanis a gyermekek szükségleteinek gyűjteménye: a gyermekeknek joguk van az élethez, méltóságuk tiszteletben tartásához, a családban való nevelkedéshez, a védelemhez a bántalmazástól, kizsákmányolástól és erőszaktól, a kényszermunkától, a szexuális kizsákmányolástól. Bővebben itt olvashat a témáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik