Belföld

Egységes jegyárrendszert akar a kormány

Volánbusz (volán, busz, autóbusz, )
Volánbusz (volán, busz, autóbusz, )

Az átalakítást úgy tervezik, hogy a kedvezmények ne szociális célokat szolgáljanak, hanem javítsák a cégek utasvonzó képességét - mondta Fónagy János, szakállamtitkár.

A kormány célja az egységes tarifarendszer kialakítása a közösségi közlekedésben – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön.

A közösségi közlekedést naponta 7 millió ember használja, a történelmileg kialakult negyvenféle kedvezmény következtében azonban csupán az utasok 20 százaléka vesz teljes áru jegyet – mondta Fónagy János. – A rendszert úgy alakítanák át, hogy az elsősorban üzleti alapokon nyugvó kedvezmények ne szociális célokat szolgáljanak, hanem javítsák a cégek utasvonzó képességét és a szolgáltatások színvonalát.

A Volán-társaságok átszervezésének indokoltsága nem kétséges, a jelenlegi struktúra hosszú távon nem működhet. Ezt már Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő főigazgatója mondta. A 23 Volán-társaság heterogén módon működik, a fajlagos költségekben óriási eltérések vannak. A regionális társaságok kialakításától jelentős költségmegtakarítást is remélnek.

A kormány által elfogadott koncepció szerint 2014 végére elérendő cél, hogy hét regionális társaság működjön. Első lépcsőben 2013. január 1-jétől hat regionális holdingot alakítanak ki a Volánbusz Zrt. mellett. Hamarosan megkezdik a menetrendekben előforduló átfedések kiszűrését.  Ennek úgy kell megtörténnie, hogy a szolgáltatások színvonala nem eshet – mondta a szakember.

Lapinformációk szerint az idősek ingyenes utazása megszűnne. Korábbi hírek szerint maximum havi 1000-1500 forint lenne a nyugdíjasok bérlete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik