Belföld

Bengáli tuják Szegeden

Pénteken, egy tárlat aprópóján a szegediek a valóságban is kipróbálhatják a régi, Bengáli villamosok egyik utolsódarabját. Videóval!

Több mint ötven éve indult először útjára az első magyar gyártású FVV villamos, melyet Bengálira keresztelt a népnyelv. Az alkalomból a szegedi áramszolgáltató székházában (Klauzál tér) pénteken kiállítás nyílik, melyet a Közlekedési Emléktár Alapítvány, a Szegedi Közlekedési Kft. és az EDF DÉMÁSZ rendezett Bengáli’ 50 címmel, miután a városban épp ennyi éves múltra tekintet vissza ez a villamos-tipus.

A tárlattal a rendezők méltó emléket kívánnak állítani állíta a régi villamosok, a Bengálik fél évszázadának. A tárlaton a képek mellett filmvetítéssel, különleges tárgyi emlékekkel mutatják be a szegedi járművek pályafutásának egyes korszakait. Az emlékek segítségével megelevenedik a villamosok és velük Szeged múltja. A látogatók egy Bengáli emlékmodellt is láthatnak, tervrajzok és ábrák segítségével megismerkedhetnek a magyar járműgyártás egy-két különlegességével is.

A kiállítás megnyitójának akalmából pénteken ki lehet próbálni az utazást az utolsó Bengálik egyikén, a 813-as jelzést viselőn, amely a Szeged Plaza elől 16.10-kor, Szeged Állomás elől 16.40-kor indul és 16.50 kor érkezik az EDF DÉMÁSZ Klauzál téri székháza előtti alkalmi megállóhelyre – értesítette minderről a Szeged24-et Csala Gabriella, az EDF DÉMÁSZ kommunikációs munkatársa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik