Belföld

Torgyán így tenné rendbe a mezőgazdaságot

torgyán józsef (torgyán józsef, )
torgyán józsef (torgyán józsef, )

Magyarországnak eszébe ne jusson önálló földtörvényt alkotni, hiszen ott van előttünk egy tökéletesen működő francia minta – ezt mondta a köztévében Torgyán József. A volt földművelési miniszter szerint az elmúlt 20 év elpazarolt idő volt a magyar mezőgazdaság történetében.

A magyar mezőgazdaságot a családi gazdaságokra kell építeni, pontosan úgy, ahogy az a franciáknál is működik. Az ottani szabályozást kellene szó szerint lefordítani és hatályba léptetni, hogy ne támadhasson bennünket a törvény miatt senki. Torgyán József ezt szerdán mondta az M1 Ma reggel című műsorában, ahova nyolcvanadik születésnapja alkalmából hívták vendégségbe.

A franciák szerint 50 hektár az a birtokméret, amelyet érdemes a családi gazdaságoknál megengedni. Ezzel szemben Magyarországon 25-30 ezer hektáros földterület is van egyetlen kézben különféle jogcímeken – mondta a volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

A volt földművelési miniszter szerint a kormány most azokat a gondolatokat vette elő, amelyeket ő maga már 22 évvel ezelőtt meghirdetett. A politikus szerint annak idején a Kisgazdapárt egyedül maradt azzal az elképzeléssel, hogy a földeket vissza kell adni a paraszti társadalomnak. Ellenük volt Antall József, az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz is. Csak a KDNP támogatását bírták – emlékezett vissza Torgyán József.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik