Belföld

Tervek, rajzok a 200 éves megyeházáról

Kiállítást nyitottak meg, ahol a 200 éve épített és átadott megyeháza épületének korabeli terveit, az építéssel és a felújításokkal kapcsolatos dokumentumait láthatja az érdeklődő.

A kiállításnak a Szent István Király Múzeum adott otthont a dísztermében. Magyarország történelmének bölcsőjében, legidősebb magyar városának történelmi területét két klasszicista épület, a Magyar Király Szálló és a 200 éves megyeháza fogja közre. E két épület beszédesen határolja Székesfehérvár belső városát, az ötszáz esztendőn keresztül Szent István és a magyarság koronázó fővárosát – mondta a kiállítás megnyitásakor Dr. Demeter Zsófia a múzeum igazgatónője.

A tervrajzokból, vázlatokból, dokumentumokból álló kiállítást Vargha Tamás honvédelmi államtitkár nyitotta meg. Beszédében határozottan kijelentette: Székesfehérvár történelme lámpásként világít a magyar nemzetnek, és fehérváriként nem puszta büszkeség, de tevőleges akarat is hajtja az embert, hogy megmutassa városát, hogy arra minden pillanatban megemlékezhessen. Túlmegy Fehérvár történelmén a város emlékezete, ezért is támogatom minden rendezvényét, tettét és gondolatát az egykori székesfővárosnak a 2013-as Emlékév alkalmából, mellyel első királyunkra emlékezünk meg és az utolsó fehérvári országgyűlésre – mondta megnyitójában Vargha Tamás.

A kiállításon Pollack Mihály és társépítészeinek tervei láthatók, amit a nagy nyilvánosság elé állítottunk össze az intézet vezetők segítségével – hívta fel a figyelmet Dr. Demeter Zsófia. Éppen emiatt minden érdeklődőt vár a múzeum a két évszázados munkák megtekintésére, még akkor is, ha a megnyitó bensőségesnek, zártnak is tűnik – fejezte be a múzeum igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik