Belföld

Felfedezték a Nyugat-Felvidéket a győri diákok

Egy pályázat kapcsán harminchat középiskolás diák három napot tölthetett a Felvidéken.

A győri Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és ÁMK 26 éves testvériskolai kapcsolatot ápol az érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai és Kereskedelmi Akadémiával.

Sok közös program, sport és szakmai versenyek, közös sítáborok emléke is összeköti a két intézmény diákjait és tanárait. Ezúttal a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Által kiírt „Határtalanul” pályázat jóvoltából három napot tölthettek együtt a két iskola tanulói a Felvidéken.

„A Nyugat-Felvidék ipartörténeti emlékei és történelmi városai” című program keretén belül megismerkedhettek a felvidéki magyarlakta területek ipartörténeti és kulturális kincseivel. Megtekinthették többek közt Pozsonyban a várat, a fegyvertörténeti múzeumot, Nagyszombatban az egyetemi várost és a dévényi vár romjait, valamint Ógyallán a Csillagvizsgálót. Ellátogattak Andódra, Czuczor emlékmúzeumába és megkoszorúzták Szimőn Jedlik Ányos szobrát.

Az érsekújvári testvériskolában szakmai tanórákon vettek részt, ahol közös munkadarabokon dolgoztak. Sport és szakmai vetélkedőn is részt vettek. Sportban az érsekújváriak, szakmaismeretben a PÁGISZ-osok jeleskedtek. A közös munka és baráti látogatás folytatódik, december 10-én jönnek a felvidéki diákok Győrbe, szintén harminchatan. A Pattantyúsban akkor zajló Országos Nyomtatottáramkör Tervező Versenyen is részt vesz majd egy vegyes csapat, mely a két iskola diákjaiból szerveződött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik