Belföld

Európai tananyag lehet a magyar film

Felmerült, hogy oktatási célra használnák Fliegauf Bence Csak a szél című alkotását. A fiatal rendező már most is sok egyetemen tart előadást a romagyilkosságok ihlette filmről.

Fliegauf Bence az Európai Parlament Lux-díjának átadásán, Strasbourgban beszélt arról, hogy párbeszédet indított el a Csak a szél című filmje az európai értelmiség körében, és tapasztalatai szerint világszerte érthető és átélhető volt az alkotása, szerinte mindenhol a saját kisebbségüket helyettesítették be a nézők. Elmondta, hogy filmjét oktatási célokra szeretnék használni az európai országokban, ehhez azonban még szükség van annak az engedélyezésére, hogy kereskedelmi forgalmon kívül is bemutatható legyen. „Nagy elismerés lenne” – fűzte hozzá. Arról nincs hír, hogy középiskolákban vagy a felsőoktatásban vetnék be a magyar filmet.

Beszámolt arról is, hogy sok külföldi egyetemre hívják előadásokat tartani a filmről. Legutóbb a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen és a San Franciscó-i Állami Egyetemen járt

Az Európai Parlament filmes díját egyébként nem ő nyerte. Rajta kívül két jelölt volt: Miguel Gomes Tabu és Andrea Segre Io sono Li című alkotása, az utóbbinak ítélték a képviselők a Lux-díjat.

A magyarországi romagyilkosságokról szóló film európai turnéja folytatódik. A Lux-díj jelöltjeként októberben összesen 35 európai nagyvárosban kezdték meg vetítését, amelynek részletei a Cineuropa honlapján olvashatók.

Fliegauf Bencének a film magyarországi bemutatója előtt adott interjúját itt olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik