Belföld

Szócska jelszava: mindent a bérekre

szocska-miklos(210x140)(2).jpg (ingyenes, )
szocska-miklos(210x140)(2).jpg (ingyenes, )

Tízmilliárdos megtakarítást várnak a közös kórházi közbeszerzésektől.

Az egészségügyi államtitkár szerint az állam által első körben átvett intézmények között mostanáig több mint 40 kórház csatlakozott a közös földgázbeszerzéshez. Ezáltal éves szinten egymilliárd forint megtakarítást tudtak elérni. A közös közbeszerzések egyre több intézmény bevonásával a többi területen is folytatódnak. Mint mondta, az egészségügyben az év végére már 60, majd rövid időn belül 80 kórház fog egységes kommunikációs rendszerbe tartozni. Az államtitkár kiemelte: jelszava továbbra is a “mindent a bérekre”. A többletbevételeket, a rendszerben keletkezett tartalékokat a jövőben is az egészségügyben dolgozók motiválására fordítják majd – tette hozzá.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója közölte: a közös földgázbeszerzésnél a korábbi köbméterenkénti 126 forintos átlagár helyett sikerült 108 forintos áron szerződést kötniük. Ehhez a közös közbeszerzéshez jövő évre a többi intézmény is csatlakozhat. Az áramra a korábbi 25 forint/kilowattóra helyett 20,3 forintos áron sikerült szerződniük. Ezek mellett három hatóanyagtartalmat érintően már a közös gyógyszerbeszerzésre is volt példa, méghozzá olyan készítményekből, amelyekből több országban hiány volt, Magyarországon viszont folyamatosan garantálni tudták a biztonságos betegellátást. Ezen egyedi importbeszerzések révén 20-25 százalékos megtakarítást értek el a kórházak számára.

Török Krisztina elmondta, hogy az egészségügyben húsz éve most először mérték fel a kórházak gyógyszerközbeszerzését. Ez nem kis munkát jelentett, de kialakult egy hatvan hatóanyagot tartalmazó lista, amelyet az Országos Gyógyszerterápiás Tanács is támogatott. Ennek alapján már egy-két héten belül kiírhatják a közös gyógyszerközbeszerzést. Ennek központosításától az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kasszájából finanszírozott gyógyszerköltségek 10 százalékos megtakarítását várja a GYEMSZI. Török Krisztina kitért arra, hogy hamarosan az egészségügyi intézmények általános biztosításai terén is elkezdik előkészíteni a közbeszerzéseket.

Közben békés figyelemfelhívó akciót tartottak a magyar orvosok kedd délben, egy időben a többi visegrádi ország szakszervezeteinek demonstrációjával. A megmozdulás szervezőjének, Bélteczki Jánosnak, a Magyar Orvosok Szövetsége elnökének becslése szerint mintegy háromszázan gyűltek össze, országszerte pedig nagyjából tízezren csatlakoztak az akcióhoz. Az elnök elismerte és megköszönte az ágazatban idén történt bérfejlesztést, de hozzátette: ennek folytatására továbbra sincs törvényi garancia. Az MTI-nek azt mondta: a bértárgyalások folytatására az egészségügyi államtitkárságtól egyelőre csak ígéretet kaptak, de konkrét időpontot még nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik