Belföld

Négy évre ítélték egy adócsaló makói vállalkozót

A férfi vádlott-társaival együttműködve fiktív számlák felhasználásával több mint 188 millió forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul.

A bíróság a férfival szemben kétmillió forint pénzmellékbüntetést és húszmillió forintnyi vagyonelkobzást szabott ki, a már felszámolás alatt lévő vállalkozással szemben pedig 188 millió forintra vagyonelkobzást rendelt el.

A fiktív számlákat felhajtó másod- és harmadrendű vádlottat egyaránt két év, végrehajtásában öt esztendőre felfüggesztett börtönnel sújtotta a bíróság. A számlákat kiállító negyed- és ötödrendű vádlottat másfél, illetve két év végrehajtandó börtönre ítélte a törvényszék.

A klárafalvi tollfeldolgozó üzemet többségi tulajdonosként irányító elsőrendű vádlott 2005 augusztusa és decembere között nagy mennyiségű alapanyagot szerzett be számla nélkül. Annak érdekében, hogy a vásárlásokat könyvelésében lefedje, a másod- és harmadrendű vádlott közvetítésével számlákat szerzett a negyed- és ötödrendű vádlottól.

Joó Attila tanácsvezető bíró a Szegedi Törvényszék legrégebben folyamatban lévő büntetőügyében hozott ítélet indoklásakor hangsúlyozta, hogy a vádlottak több mint 2,3 milliárd forintos adósságot hátrahagyó cégei, amelyekkel szemben felszámolási eljárás van folyamatban, nem lehettek képesek a számlákon szereplő hatalmas mennyiségű toll szállítására. A számlák fiktív voltát igazolja az is, hogy a tollfeldolgozótól érkező 30-60 millió forintos utalásokat a vádlottak minden alkalommal készpénzben még aznap fölvették a cégek számláiról.

Az ügyészség három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik felmentés érdekében fellebbezést jelentettek be, illetve szintén gondolkodási időt kértek, így az ítélet nem jogerős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik