Belföld

Magyar elnökség az Iparfejlesztési Szervezet élén

Csuday Balázs magyar nagykövet vette át kedden az ENSZ Iparfejlesztési Szervezete (UNIDO) döntéshozó fórumának elnökségi tisztét.

A magyar diplomata egy évig vezeti az Iparfejlesztési Tanácsként ismert, 53 tagállam részvételével működő politikai döntéshozó fórumot – közölte Magyarország bécsi székhelyű ENSZ-szervezetekhez delegált állandó képviselete.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A bécsi központú UNIDO kedden kezdődött éves ülésének napirendjét a szervezet jövőjéről szóló viták és az új főigazgató, Kandeh Yumkella utódjának megválasztásával kapcsolatos eljárási kérdések határozzák meg. Az új vezető kiválasztásánál az Iparfejlesztési Tanács elnökeként Magyarország egyeztető szerepet tölt be a tagállamok között – írták a közleményben. Kiemelt szerep hárul a tanács elnökére az UNIDO jövőjéről szóló egyeztetésekben is. A szervezet fontos szerepet tölt be az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljainak megvalósításában, aktívan részt vesz a Rio+20 folyamatban és a Fenntartható Fejlesztési Célok kidolgozásában, különösen a fenntartható energia területén

Közreműködésükkel a magyarországi hátrányos helyzetű kistelepülések kapnak pénzügyi támogatást az energiaellátáshoz való hozzáférést segítő, alternatív közmű- és energiaközpontok kiépítéséhez. A program tapasztalatai később felhasználhatók a világ egyéb pontjain, hasonló programokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik