Belföld

Közel a segítség: a megyeszékhelyen

A Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. szakmai fórumsorozata hétfőn délelőtt újabb állomására, Székesfehérvárra érkezett, amelyen uniós forrásra pályázóknak nyújtottak segítséget.

A fórumon megszólaltak a helyi és országos fejlesztéspolitika szereplői is, nyitóelőadást tartott Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Tessely Zoltán, Bicske polgármestere. A rendezvényen Mórocza-Tavas Eszter, a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. regionális igazgatója köszöntötte a megjelenteket, és bemutatta az iroda tevékenységét és ismertette a rendezvény célját.

Törő Gábor „Területfejlesztési koncepció készítésének tapasztalatai Fejér megyében” címmel tartott előadást, melyben kiemelte: „Fejér megye különösen érdekelt abban, hogy aktívan részt vegyen az Országos Területfejlesztési Koncepció és az Országos Fejlesztési Koncepció tervezési folyamatában. „Különösen nagy gondot fordítok az ágazati programok összehangolására, az országgyűlési képviselői társaimmal való együttműködésre és az egész megyére kiterjedő érdekérvényesítésre: például M7 Váli-völgyi csomópont megmentése, a 81. út és Móri csomópont, a Duna-mente stratégia, Velencei-tó és a megye déli részének felzárkóztatása.” –hangsúlyozta a közgyűlési elnök.

Törő Gábor utalva a megyei önkormányzatok megváltozott új feladataira hangsúlyozta: „ A Fejér Megyei Közgyűlés területfejlesztési és településrendezési, vidékfejlesztési és koordinációs feladataiban való részvételét egy folyamatnak fogom fel. Elsődleges számomra az itt élő emberek életminőségének javítása, boldogulásuk elősegítése. A területpolitika ehhez különböző eszközöket nyújt. Az aktívabb megyepolitikában a városokkal és településekkel való együttgondolkodásban, a hátrányos helyzetű és már fejlődésnek indult térségek programjainak összefogásában számtalan feltáratlan lehetőséget látok. A partnerség, az együttműködés a gazdaság szereplőivel, a nemzeti Kormánnyal, az országgyűlési képviselőkkel, az egyházakkal és a civil szervezetekkel, a járásokkal és LEADER csoportokkal számomra alapvető fontosságú.” – tette hozzá Törő Gábor.

Ezt követően Tessely Zoltán, Bicske polgármestere tartott előadást „Fejlesztési lehetőségek a 10-20 ezer fő közötti települések számára a Közép-dunántúli Régióban”címmel.   A rendezvénysorozaton az érdeklődők a pályázati lehetőségekről, a pályázatok megvalósításának folyamatáról, az operatív programok sajátosságairól és a Széchenyi Programiroda jövőbeli szerepéről tájékozódhattak. A résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy feltegyék kérdéseiket a szakembereknek.

A Széchenyi Programiroda november 19-i székesfehérvári fórumán a jelenleg elérhető uniós pályázatokról, a pályázati megvalósítás folyamatáról, valamint a közelmúlt és közeljövő fejlesztéspolitika irányáról tájékozódhattak a résztvevők. Ezt fejezi ki a Programiroda mottója is: Közel a segítség.   A szervezők a fórumokat azoknak ajánlják a figyelmébe, akiket érdekelnek a jelenleg elérhető pályázatokon nyugvó innovációs lehetőségek. Az aktualitások áttekintése mellett a Széchenyi Programiroda tanácsadói a fórumok alkalmával ingyenes, személyre szabott tanácsadással is várják az érdeklődőket.

A térítésmentes szakmai fórumsorozatra egyaránt várják az államháztartási intézményeket, önkormányzatokat, civil szervezeteket, egyházakat, közoktatási intézményeket, mikro-, kis és középvállalkozásokat, nagyvállalatokat, kulturális és közművelődési intézményeket.   A fórumok a megyei közgyűlés védnöksége alatt valósulnak meg.

Ajánlott videó