Belföld

Környezetkímélő községház

Környezettudatossági mintának újítják fel a dögei községháza épületét, amely arra ad majd példát a helyieknek, hogyan tehetik energiatakarékossá és környezetkímélővé otthonaikat.

Komoróczki János, a Kisvárdával szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település jegyzője elmondta: a polgármesteri hivatal környezettudatos és energiatakarékos átalakításához több mint 72 millió forint összegű európai uniós támogatást nyertek pályázatukkal.

Teljes csere

A támogatásból kicserélik az ajtókat, ablakokat, illetve leszigetelik az épület külső falát, hogy télen ne távozhasson a hő a fűtött létesítményből, illetve nyáron a kánikulai meleg kizárásával ne legyen szükség légkondicionáló berendezés működtetésére.  Az épület tetejére napkollektorrendszert helyeznek, a létesítmény olcsóbb energiaellátása érdekében.

Teljesen korszerűsítik a községháza fűtésrendszerét is: modern, energiatakarékos kondenzációs kazánokra cserélik ki a régi, elavult fűtőberendezéseket. A radiátorokat termosztatikus szelepekkel szerelik fel, továbbá szakaszolják is a hálózatot annak érdekében, hogy az irodák fűtése egyedileg szabályozható legyenek.

Az úgynevezett vizesblokkot is átalakítják, víztakarékos csaptelepeket, tartályokat építenek be.  Az épület tetőcsatorna-hálózatát átépítik, hogy begyűjthessék és hasznosíthassák a csapadékvizet, például öntözésre.

Az épületkorszerűsítés 2014. június 30-ra fejeződik be. Komoróczki János hangoztatta: a projekt megvalósításával a környezettudatos szemléletmód erősítését szeretnék elérni a településen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik