Belföld

Roncsvadászok prédája a Szőke Tisza

Akár értékes szuvenírt is vihetet magával az a szerencsés, aki a vasárnapi napsütésben a tápéi kikötő felé vette az irányt, a Szőke Tisza maradványait ugyanis senki sem őrizte.

Míg másfél hónappal ezelőtt arról számolhattunk be olvasóinknak, hogy a Szőke Tisza nevű, közel 100 éves hajó bontását végző munkások a roncsról képeket készíteni akaró munkatársunkat elküldték a helyszínről, addig most azt tapasztalhattuk, hogy bárki akadálytalanul felléphetett a félig elbontott fedélzetre. Kollégánk nem csupán képeket tudott készíteni a bontás jelenlegi állásáról, hanem összakadt a roncsok között bóklászó más bámészklodókkal is, akik mellesleg emlékeket gyújtöttek a hajón.

Mint azt a Szeged24 korábban megírta, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egy határozatban megjelölte azokat a részeket, melyeket mindenképpen szakszerűen kell a hajóból kiszerelni és megfelelő helyen kell a továbbiakban tárolni. Ennek fényében felelőtlenségnek tűnik őrizetlenül hagyni a már félig víz alá került roncsot. Nem tudni, hogy a hivatal által kért alkatrészeket elszállították-e már, de az nyilvánvaló, hogy rendkívül balesetveszélyes a hajóroncson sétálni.

Az biztos, hogy rengeteg “anyagot” kitermeltek már a hajóból, hiszen a parton felhalmozott ócskavas arról árulkodik, hogy nem volt rossz üzlet gyakorlatilag “kilóra megvenni” az egykor szebb napokat látott gőzöst.

Arról, hogy végveszélybe került az évek óta a tápéi kikötőben rozsdásodó hajó, idén februálrban adott hírt a Szeged24. Az 1917-ben épült hajó először a IV Károly, később a büszke Sas nevet kapta. Csak névváltozásai során is megelevenedik a magyar történelem, ugyanis a 30-as évektől Szent Imrére, a háború után pedig természetesen Felszabadulásra, először keresztelték, majd nevezték át, és úgynevezett kofa hajóként szolgált. 1958-ban újították fel, amikor pihenőhajót építettek belőle, de a ’70-es évekre annyira leromlott az állapota, hogy leselejtezték, és 78-ban Szegedre, a Múzeum elé került, ahol már csak állóhajóként szolgálhatta a vendégeket. Sokakat kellemes emlékek kötnek hozzá az itt működő étterem, még inkább a diszkó kapcsán.

Ha szeretné megnézni, hogyan nézett ki a hajó új korában, kattintson ide.

Ha pedig azt szeretné megnézni, hogyan nézett ki hét éve, akkor ide kattintson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik