Belföld

Navracsics hiszi, hogy mindenki lehet jó

Az igazságügy-miniszter szerint bűnözők is válhatnak jó emberré, ebben nagy szerepük van a pártfogó felügyeleteknek. Navracsics Tibor egy konferencián beszélt erről meg arról is, hogy nagyon kell figyelni a félresikló gyerekekre.

Az ember alapvetően jóra született, és még ha bűncselekményt követ is el, megvannak az eszközök arra, amelyekkel jobbá tehető – mondta Budapesten a VII. Pártfogás napja című rendezvényen.

Megköszönte a pártfogó felügyelők munkáját. Mint fogalmazott: ennek a pályának az a nehézsége, hogy nem általában az emberiséget kell szeretni és segíteni, hanem az egyes embereket. A pártfogói munkát végzők ezért, az emberbe vetett hit miatt érdemelnek tiszteletet – mondta.

Utalva a gyermekjogok (november 20-ai) világnapjára a miniszter a szakemberek előtt arról is beszélt, oda kell figyelni azokra a társadalom peremére sodródó vagy ott felnövő fiatalokra is, akiknek az élete könnyen félresiklik.

Hidas János, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke elmondta, hogy a pártfogó felügyeletnek nemcsak az a feladata, hogy megakadályozza a bűnözők visszaesését, hanem segíti őket, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba és nem hagyja figyelmen kívül az áldozatok érdekeit sem.

Tájékoztatása szerint a pártfogó felügyelet 356 munkatársa az elmúlt évben több mint 96 ezer ügyet látott el.

A szakminiszter elismerő okleveleket adott át mások mellett Benke Judit utógondozó koordinátornak, Botka Bianka pártfogás alprojektvezetőnek, Garbera András utógondozó koordinátornak és Müller Gábor közérdekűmunka-koordinátornak.

Pártfogó felügyelői életműdíjat kapott Iklódi Imréné, Az év pártfogó felügyelője-díjat pedig Szathmáry-Király Orsolya. Az év szakmai támogatója elismerést idén a Savaria Rehab-Team képviselője vehette át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik