Belföld

Ilyen tanárikba kényszerítené a pedagógusokat Hoffmann

Szeptembertől a pedagógusoknak minimum 32 órát az iskolában kell tölteniük. Nézze meg, milyen tanárikban kell felkészülniük, dolgozatot javítaniuk. Fotógaléria a zsúfolt tanárikról.

Az FN24 pénteki, a pedagógusok munkaterheléséről szóló cikke után egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a pécsi PDSZ – folyamatosan bővülő – fotógalériát állított össze a magyar iskolákban kialakított tanári szobákról. Mint írtuk, a köznevelési törvény és a pedagógus-életpályamodell alapján a tanároknak új munkaszervezési módszer alapján kell dolgozniuk. A lényeg, hogy minimum 32 órát kell az iskolában tölteniük, ha van ott dolguk, ha nincs.

A pécsi PDSZ szerint „az iskolák többsége – nagyjából 100%-a – nem alkalmas arra, hogy ott a pedagógus elmélyült előkészítő munkát végezzen (tanóráira felkészüljön, anyagot gyűjtsön, dolgozatot javítson, stb.), mivel nincs önálló irodánk, a tanári szobákban az egy főre rendelkezésre álló hely nem teszi ki az 1 m2-t. Sokaknak saját íróasztala, vagy akárcsak íróasztalrésze sincs, a szekrényről, polcról, klímaberendezésről, számítógépről nem is beszélve”.

Ezt megerősíti a Pedagógus 2010 kutatás is, amely szerint két éve egy pedagógus számára átlagosan 2,32 négyzetméter hely és 0,61 négyzetméter íróasztal jut a tanári szobában.


Kattintson a képre a PDSZ-hez érkezett leleplező fotókért!

A tervvel – mint a pécsi PDSZ írja – nem az a cél, hogy a tanárikban ücsörögtessék őket, hanem számos, jelenleg a kötelező óraszámba számító feladatokat akarnak ebben a 32 órában a tanárokkal elláttatni úgy, hogy ne kelljen külön kifizetni. Ha valakinek tanítási órák és szakköri foglalkozás megtartása együttesen heti 25 órát tett ki, annak heti 3 óra többlettanításért óradíjat kellett eddig fizetni. Az új rendszer szerint viszont heti 32 óráig nem jár pluszpénz. Így a tanórákon kívül fennmaradó heti 8 óra terhére akármennyi munka is eshet anélkül, hogy díjazás járna érte.

„Annak érdekében, hogy a közvéleményt tájékoztassuk munkakörülményeinkről (mekkora helyünk van a tanári szobában, hogyan vannak a tanári szobák számítástechnikai eszközökkel felszerelve) kérjük, küldjetek be fotókat (akár az arcok kitakarásával, vagy háttal fotózott kollégákkal), hogy ezekből prezentációt, esetleg kiállítást tudjunk összeállítani” – szólt a felhívás.

A képek folyamatosan érkeznek. A galéria itt látható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik