LMP
Belföld

Reped az LMP

jávor benedek (ingyenes, )
jávor benedek (ingyenes, )

Nem csatlakozik az LMP az Együtt 2014-hez, de más típusú tárgyalásra hajlandóak. Így foglalta össze Csiba Katalin szóvivő a kétnapos kongresszus döntéseit. Jávor Benedek szerint viszont kérdéses, hogy akar-e valódi megegyezést a párt. A frakcióvezető vasárnap megerősítette távozási szándékát. Csatlakozott hozzá két helyettese, Szabó Tímea és Karácsony Gergely is.

“Vibráló, demokratikus vita” folyt szombaton egy olyan kérdésben, amely nemcsak az LMP, de az ország sorsának szempontjából is döntő lehet – így foglalta össze az éjszakába nyúló csillebérci pártkongresszus történéseit vasárnap Csiba Katalin. A szóvivő szerint három nyomós oka van annak, hogy elutasították a csatlakozást a Bajnai-féle szerveződéshez. Egyrészt nincs információjuk arról, hogy milyen érték- és programközösség lehet az LMP és az Együtt 2014 között. Másrészt nem tisztázott a mozgalom szocialistákhoz fűződő viszonya. A legfőbb problémájuk pedig maga Bajnai Gordon és az előző kormányhoz kötődő többi politikus, akik részt vesznek az Együtt 2014-ben.

Az LMP ezért nemet mondott a csatlakozásra, de bármilyen más típusú együttműködésre nyitott. Ezt kívánják elősegíteni azzal a kilenc kérdéssel, amit feltesznek az Együtt 2014-nek – mondta Csiba Katalin. Azt szeretnék, ha az Együtt 2014-ben részt vevő szervezetek tisztáznák a viszonyukat a 2002 és 2010 közötti kormányzati ciklus legfontosabb döntéseihez. Ezek között említette az államadósság növekedését, a kiemelt beruházásokat, a multinacionális befektetők előnyben részesítését a hazai vállalkozókkal szemben, a bankrendszer szabályozását, a devizahitel-krízis kialakulását és kezelését.

Csiba Katalin hangsúlyozta: pártjuk szakított azzal a hagyománnyal, hogy a politikai szövetségek eddig mindig valami ellen jöttek létre. Meg kell tanulni valami érdekében szövetséget kötni, és ezek csak programalapú szövetségek lehetnek – mondta.

Jávor Benedek szerint viszont a szombaton elfogadott stratégiai vitairat egy olyan út mellett teszi le a voksot, amelyik felett “eljárt az idő”. Az Együtt 2014 mozgalomról szóló döntés formálisan nyitva hagyja a lehetőséget a párbeszédre, de kétségbe vonja a megegyezés valódi szándékát. Bár legitimnek tartja az elfogadott stratégiát és a csatlakozást elutasító döntést, azonosulni azonban nem tud vele. A politikus ezért megerősítette, hogy lemond frakcióvezetői posztjáról. Ezt hétfőn Kövér László házelnöknek is jelezni fogja. Egyúttal azt is bejelentette, hogy Szabó Tímea és Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes is lemond tisztségéről, ezért a képviselőcsoport élére egyelőre annak harmadik helyettes vezetője, Mile Lajos kerül.

Jávor Benedek azt mondta, nem tervezi, hogy csatlakozzon az Együtt 2014 mozgalomhoz. Egyelőre megtartja parlamenti mandátumát, de a frakcióval és a párt vezetésével egyeztetnie kell arról, “hogyan tovább”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik