Belföld

Az LMP egyedül harcol Orbán leváltásáért

24.hu
24.hu

2012. 11. 18. 09:42

Nem csatlakozik az Együtt 2014-hez az LMP - döntött titkos szavazáson a párt kongresszusa. A döntés után Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette lemondását.

Vasárnapra virradóra az LMP csillebérci kongresszusának delegáltjai titkos szavazással úgy döntöttek, hogy a párt nem csatlakozik az Együtt 2014 mozgalomhoz.

Az MTI információi szerint két javaslat volt terítéken. Az elfogadott határozat kizárja az Együtt 2014-hez való csatlakozást, de felhatalmazást ad arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról.

A másik elképzelés szerint az LMP megkezdte volna az esetleges csatlakozásról szóló tárgyalásokat, ennek alapja az a 17 pontban összefoglalt “vízió” lett volna, amelyik a párt szakpolitikai elképzeléseit tartalmazza. Ezek egy új adórendszertől a paksi atomerőmű bővítésének leállításáig terjednek. Emellett az esetleges belépést – amelyről a párt januári kongresszusa szavazott volna – ahhoz kötötték volna, hogy az LMP vétójogot kapjon az együttműködéshez később csatlakozni kívánó szervezetek ügyében, illetve az Együtt 2014 közös miniszterelnök-jelöltjének kijelölésekor. Az elfogadott javaslat 84, míg a másik 77 szavazatot kapott.

A megjelentek egy másik titkos szavazáson döntöttek a párt követendő stratégiájáról is. Az MTI értesülései szerint ennek részeként azt is megszavazták, hogy semmilyen parlamenti párttal nem alakítanak ki választási együttműködést. A résztvevők döntése alapján az LMP ehelyett az úgynevezett Új pólus kialakítására törekszik majd, amelyben csak parlamenten kívüli erőkkel keresi a kapcsolatot. A stratégiát 87 igen, 62 nem és 11 tartózkodás mellett fogadták el.

A titkos szavazások eredményének kihirdetése után Jávor Benedek frakcióvezető bejelentette, hogy lemond posztjáról.
A politikus azt mondta, a kongresszus olyan stratégiát fogadott el, amelyiknek meggyőződése szerint nincsen értelme, és nem reflektál a valóságra. “Lemondtunk arról az esélyről, hogy véget vessünk az Orbán-rezsimnek” – tette hozzá Jávor Benedek, akit beszéde közben a jelenlévők egy része megtapsolt.

“Olyan döntést hoztunk, amelyik megítélésem szerint végzetes az LMP számára és (…) káros Magyarország számára” – mondta a politikus, és morálisan vállalhatatlannak nevezte. Kijelentette, hogy végrehajtására alkalmatlan, ezért jelezte, hogy visszaadja frakcióvezetői megbízatását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.