Belföld

Szeged szombat: K2 tortacsata

Világhírességek egy rakáson. Most lerántjuk az egyik leplet a szombaton 9-kor, az Árkádban, startoló programról. A másik is hamar lehullik a főszereplő Kelvin Chua-ról. Addig is nézzék videóját!

” A K2 egy tortabevonó massza, amelynek receptjét a nevelőapám találta fel 1957-ben, és világszerte használják háziasszonyok és profi tortadíszítő mesterek” – fedte fel az elnevezés rejtélyét a tortacsata névtulajdonosa. Bár a családi recept titkát nem, Illés Gergely annyit elárult: a massza rugalmas, hófehér, ízre olyan mint a marcipán, és azért lett világhírű, mert bárki könnyedén és kreatívan használhatja.

A család által készre gyártott, és a cukrászboltokban kapható K2 ugyanis nyújtható, formázható, a tortának, síma, egyenletes felületet ad. Hófehér színének előnye pedig az enyhén sárgás marcipánnal szemben, hogy annál élettelibben tovább színezhető bármilyen por, folyékon, vagy paszta állagú ételfestékkel, és sokarcúsága miatt válhat akár töltelékké, akár díszítóelemmé, azaz mindenki, aki tortát süt, kedve és fantáziája szerint, szabadon kísérletezhet vele.

“Nagyot álmodtunk tavaly ősszel: egy szerte a világból meghívott hírességek közreműködésével megrendezett óriási tortadíszítő versenyt , amely a cukrászok mellett háziasszonyoknak-uraknak is teret enged” – ezt már Haluska Andrea, a rendezvény ötletgazdája és főszervezője mondja, aki saját bevallása szerint foglalkozását tekintve “félúton” van az újságírás és a tortadíszítés közt, a szervezés közben pedig életében először, péntek este eljutott a végsőkig, azaz “a szokásos számítógép melletti, szimpla elalvástól annak lefejeléséig”.

“A projektben november másodikától kedvcsinálásként  “hatalmas volumenű” tortakiállításra invitáltuk a szegedi Árkádba az embereket. Az órási bevásárlóközpont hatalmas teret tud biztosítani, vezetősége támogatta az ötletet, annyira, hogy most annak teljes gárdája élén az igazgatóval saját kezűleg rendezi a terepet a versenyhez, benn is éjszakázva az áruházban” – meséli Haluska Andrea.

” A versenyre benevezett lelkes háziasszonyok pedig  már elkezdték a munkát, faragják a piskótákat, festik a tortaburkolót, mintáznak, élethű virágokat és figurákat készítenek egy- egy süteményhez.  A tipikus tortákhoz egyáltalán nem hasonlítható édességek az ország egész területéről érkeztek a kiállításra és a versenyre is. A tortadíszítők kedvéért most a piskótát most hungarocellre cseréltük, hogy sokáig gyönyörködhessünk a látványban.  A szombati egész napos záróakkordon, az országban első alkalommal kerül sor arra, hogy a profik mellett cukrász végzettség nélkül is bárki összemérheti tudását.

“A K2 Torta Csata, vagyis Magyarország első önálló, legnagyobb amatőr tortadíszítő versenye a világ minden tájáról összehozza a tortázás szerelmeseit egy komoly, de baráti versenyre azzal a céllal, hogy itthon is népszerűsítse a tortadíszítést, amelynek külföldön már nagy hagyománya van. Hogy Magyarországon is az lesz-e? A “tortások” összefogásával, egymás segítésével nagy léptekkel haladhatunk előre” –  vélte Haluska Andrea.

A verseny zsűrizését Magyarország elismert cukrászai vállalták el. A döntnökök elnöke, aki számos más hírességgel együtt bemutatót is tart majd, pedig a világhírű Kelvin Chua,” tortadísztés egyik Nobel-díjasa”, – már ha lenne ilyen –   egyenesen Honkongból érkezett Szegedre a verseny kedvéért. Hogy ki is ő pontosan, ” hogyan működik” és miért utazott ide a kedvünkért, azt is eláruljuk hamarosan, egy, a Szeged24-nek adott exkluzív interjúban. Kedvcsinálóként addig nézzék meg a videóját, aztán ha tetszik, amit látnak, irány az  Árkád!

A verseny részletes programja itt olvasható!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik