Belföld

Ma dőlhet el az LMP jövője, lekvár már van

Jávor Benedek és Karácsony Gergely (jávor benedek, karácsony gergely, )
Jávor Benedek és Karácsony Gergely (jávor benedek, karácsony gergely, )

Kongresszus ülnek a hétvégén a magyar zöldek. Úgy volt, hogy még szombaton határoznak a parlamenti képviselőjelöltek kiválasztásáról és a listaállítás szabályairól, de ezt a pontot levették a napirendről. Fókuszban az "együtt vagy egyedül" kérdése.

Az LMP kétnapos budapesti kongresszusának résztvevői szombaton döntenek a párt stratégiájáról, ezen belül a szövetségesi politikáról. Ha az együttműködést választják, akkor külön határozatot kell hozniuk az LMP Együtt 2014-gyel kialakítandó viszonyáról.

A csillebérci kongresszuson először a több hónapja tárgyalt stratégiai alternatívák kerülnek napirendre. Jelenleg öt elképzelés van terítéken, ezek tartalma a teljes önállóságtól a más szervezetekkel való együttműködés különböző formájáig terjed.

Törésvonalak

Lapunk információi szerint több törésvonal is húzódik a szervezeten belül.

Jelentős a feszültség a parlamenti frakció és a tagságot megjelenítő országos választmány között – utóbbi testületben egyedül Jávor Benedek kapott helyett az országgyűlési képviselők közül, és emlékezetes, milyen sajátos körülmények között volt kénytelen visszaadni mandátumát Kukorelly Endre.


A frakcióvezető Fotó: Neményi Márton

Ráadásul maga a frakció sem egységes. Schiffer András pár hete még arról nyilatkozott a hvg.hu-nak, hogy elképzelhetetlennek tartja az együttműködést egy Bajnai Gordon vezette társasággal, utóbb Jávor Benedek frakcióvezető azt mondta, “felelőtlenség volna” nem vizsgálni meg az együttműködés lehetőségét. Erre Mile Lajos azzal állt elő, hogy “a kongresszus előtt káros összefogásról fantáziálni”, míg Scheiring Gábor és Dorosz Dávid egyenesen részt vett Bajnaiék egyik rendezvényén.

Lesz öt százalék?

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Bajnai vezette Együtt 2014 megjelenése már egyes közvélemény-kutatások szerint is “elszívhatja” az LMP szavazóinak egy részét, olyannyira, hogy megeshet: a párt nem kerül be a 2014-es Országgyűlésbe.

Ha a meghívottak az együttműködésre szavaznak, akkor egy külön határozatot is meg kell hozniuk arról, hogy milyen viszonyt alakítsanak ki az Együtt 2014-gyel.


Vajon ma mit mond majd? Fotó: Berecz Valter

Forrásaink szerint döntő lehet, hogy a tagságban népszerű Schiffer András tartja-e magát eredeti, “függetlenségi” álláspontjához, vagy enged Jávoréknak.

A frakcióban “nem zárják ki, de nem is valószínűsítik”, hogy a hétvégén pártszakadás szelné ketté az LMP-t.

A kongresszuson a tervek szerint további döntéseket is hoznak. Az előzetes tervek szerint még szombaton határoztak volna a parlamenti képviselőjelöltek kiválasztásáról és a listaállítás szabályairól, de a megjelentek döntése alapján ezt a pontot levették a napirendről.

Vasárnap a párt alapszabályán hajtanak végre módosításokat, valamint szervezeti átalakításokról, többek között a pártigazgatói poszt létrehozásáról szavaznak.

Az előzetes tervek szerint ezt követően határoztak volna a parlamenti képviselőjelöltek kiválasztásáról és a listaállítás szabályairól, de a megjelentek döntése alapján ezt a pontot levették a napirendről.

Lekvár már van

Az országos politikai tanács egyik tagja azzal tette emlékezetessé a kongresszust, hogy az eseményre készített kökénylekvárt osztogatott.

“Minden kiderül” – ezt válaszolta az újságírók kérdéseire a kongresszusra érkező Jávor Benedek frakcióvezető, míg Mile Lajos frakcióvezető-helyettes azt mondta, felkészült delegáltak érkeztek, ezért biztos abban, hogy érdemi döntés születik majd.

Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes kijelentette, hogy az LMP a döntés után is egységes marad, mert “azt a szívességet nem tesszük meg Orbán Viktornak, hogy ne legyünk egységesek”. Hozzátette, döntést viszont hozniuk kell, mert nem lehet “elkenni” a kérdést, “vagy igent, vagy nemet kell mondani”.

Schiffer András úgy vélte, estére megszületik a döntés, de azt nem tartotta valószínűnek, hogy ez konszenzusos lesz. Azt viszont leszögezte, hogy a határozatot a párt teljes egésze el fogja fogadni: “Az az érdek, hogy a lebegtetés szűnjön meg, legyen egy világos irány, amerre megyünk.”

Zöld világítótorony

Az LMP kongresszusán elhangzottaknak nemcsak a magyar társadalomra és politikára lesz hatása, hanem európai jelentőségük is van – mondta a rendezvény előtt újságíróknak az Európai Zöld Párt (EGP) társelnöke.

Reinhard Bütikofer az európai zöldek főtitkárával, Jacqueline Cremersszel együtt vendégként vesz részt a kongresszuson. A társelnök szavai szerint, habár sokan állították, hogy a zöld gondolat nem tud gyökeret verni Kelet- és Közép-Európában, az LMP mégis ennek “az élő cáfolata”. Hozzátette, hogy az LMP “világítótorony” szerepet tölt be a demokrácia megőrzésében és továbbfejlesztésében.

Jacqueline Cremers arról beszélt, hogy az Európai Zöld pártnak negyvenhat tagszervezete van, amelyek közül az LMP kiemelkedik politizálásának módjával és tartalmával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik