Belföld

Helyben vagyunk: parkolórazzia Győrben

Parkolóellenőrzési akciót szervezett szombaton a Győr-Moson-Sopron Megyei Család Esélyteremtési és Önkéntes Ház. A társaság képviselői ugyanis úgy látják: egyre többen használják jogtalanul a mozgássérült megállókat.

A kezdeményezés egyfajta figyelemfelkeltés is egyben, hogy a mozgássérülteknek és a nagycsaládosoknak fenntartott helyeken csak azok parkolják le járművüket, akik ténylegesen érintettek, és kártyával rendelkeznek. „Az esélyek házának az egyik fő profilja a sérült embertársaink érdekképviselete, hogy a társadalom elfogadja és egyenlően kezelje őket. Úgy látjuk, egyre többen parkolják le indokolatlanul autóikat a kijelölt területekre, de arra nem is gondolnak, hogy ezzel sokszor mekkora bosszúságot és nehézséget okoznak azoknak, akiknek valójában felfestették az említett a megállókat” – mondta portálunknak Farkas-Kulin Fruzsina, a társaság irodavezetője.

Sajnos teljesen nem lehet kiszűrni a csalókat, hiszen nemegyszer olyan személy is rendelkezik parkoló igazolvánnyal, akinek egészségi állapotából kifolyólag, valójában nem is lenne rá szüksége. Érvényes kártya esetén pedig a közterület felügyelet elfogadja a szélvédőhöz tűzött okmányt. Ha azonban a sofőr hivatalos kártya nélkül használja a mozgássérült parkolókat, olyan esetben az eljáró szerv már szankcionálhat. A szeptember 1-je óta életbe lépett törvény szerint ilyen helyzetekben nincs mérlegelési lehetőség, a helyszíni bírság összege 50 ezer forint, de szabálysértési eljárást is indíthatnak a felügyelet munkatársai. Bevált gyakorlat ugyanakkor az is, hogy elszállítják a helyszínről a gépkocsit, ezt a módszert főként külföldi rendszámú autók esetén alkalmazzák, más jogi úton ugyanis nincs lehetőség a büntetés behajtására. Győrben egyébként naponta többször is előfordul ilyen típusú incidens.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik