Belföld

Felhős és ködös lesz a hétvége

A napsütést sajnos mellőznünk kell szombaton és vasárnap, de fagyni még nem fog.

Kontinensünk nyugati partjaitól Közép-Európán át egészen a Fekete-tenger térségéig egy hatalmas anticiklon húzódik. Területén jobbára borult, párás, néhol tartósan ködös idő a jellemző, csupán kisebb körzetekben – a magasnyomás központi részéhez közel – fordulnak elő derült, napos tájak. A változékony időjárást okozó ciklonok és frontjaik hozzávetőleg a 60. szélességi körtől északra vonulnak többfelé esőt, helyenként havazást okozva. A hőmérséklet csúcsértéke szárazföldünk északi, középső és keleti részén 0, +8 fok között, nyugaton 10 fok körül alakul. A legenyhébb idő továbbra is a Földközi-tenger menti országokban van, ahol a délutáni órákra 16, 21 fokig melegszik fel a levegő.

A Kárpát-medence időjárását szombat estig a fenti anticiklon alakítja, egyre inkább borult, párás idő valószínű, napsütés szombaton már csak a Tiszántúlon lehet.

Az ország nagyobb részén erősen felhős, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, de elsősorban a Tiszántúlon  derült, napos területek is lesznek. Legfeljebb szitálás fordulhat elő. Gyenge vagy mérsékelt marad légmozgás, északnyugaton időnként megélénkül a délkeleti szél. Éjszaka a kevésbé felhős tájakon – főleg keleten – köd képződik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1, 6, de a Tiszántúlon és az Északi-középhegység térségében 0, -3 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 5, 10 fok között valószínű, a tartósan ködös helyeken lehet ennél hidegebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik