Belföld

Vona elszámoltatná az önkormányzatok eladósítóit

Vona Gábor, parlament (parlament)
Vona Gábor, parlament (parlament)

A Jobbik elnöke vizsgálóbizottságot és felelősségre vonást akar.

Orbán Viktor október végén jelentette be, hogy a kormány átvállalja az önkormányzatok több száz milliárdos adósságállományának egy részét. Vona Gábor szerint a kormány elképzeléseiben rengeteg a bizonytalanság, a homályos folt, pedig több mint két év állt a rendelkezésükre, hogy megfelelően kezeljék a problémát.

A Jobbik elnöke szerint a gazdaság tönkretétele, valamint a fékek és egyensúlyok lebontása helyett például ezzel a kérdéssel kellett volna foglalkozni. Vona szerint az önhibájukon kívül, a 2002 és 2010 közötti kormányzati tevékenység hatására eladósodott, valamint a felelőtlen vezetők által irányított önkormányzatok között különbséget kell tenni.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy az önkormányzati testületek hibáztathatóak az eladósításban, akkor büntetőjogi és politikai (pl. közéletből való eltiltás) szankciók is szükségesek – véli Vona, aki szerint a kormányzati koncepcióba „belekódolt a méltánytalanság”, hiszen a felelőtlenül gazdálkodó önkormányzatok megint jól járnak és attól tart, hogy a kormány az adósságátvállalásért cserébe még jobban leépíti majd az önkormányzatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik