Belföld

Székesfehérvárral ismerkedtek a Közszolgálati Egyetem hallgatói

Uniós beruházásokról és az átalakuló közigazgatásról érdeklődtek a diákok.

Háromnapos látogatásra érkeztek Székesfehérvárra a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói. A csaknem húszfős csoport tagjai Dr. Cser-Palkovics Andás meghívására jöttek el ma délelőtt a Városházára, ahol Székesfehérvár uniós beruházásaival, kiemelten a Hiemer-ház felújításával ismerkedtek meg, információkat kaptak a közigazgatási rendszer átalakításáról, annak várható hatásairól, illetve az elhelyezkedés és az életpálya kialakításának lehetőségeiről.

A 2012. január 1-jén megalakult Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának hallgatói a Polgári Jogi Tudományos Diákkör, valamint az Európai és Nemzetközi Összehasonlító Jogi Tudományos Diákkör közös programja keretében érkeztek Székesfehérvárra. Látogatásuk célja, hogy  az egyetemen szerzett elméleti ismereteket tapasztalatokkal bíró, vezető beosztású szakemberektől kapott, gyakorlatias információkkal gyarapítsák. Ismerkedtek többek között biztosítási szerződésekkel, az ingatlan-nyilvántartás gyakorlatával és a Fejér Megyei Törvényszék működésével.

Délelőtt Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attilatanácsnok fogadta a hallgatókat a Városháza nagytanácstermében. A polgármester a nemzet történelmi fővárosaként mutatta be Székesfehérvárt, ismertette a Közgyűlés működését, valamint – hallgatói kérdésre – részletesen beszámolt a Belváros rehabilitációjáról, a Hiemer-ház és a Fő utca felújításáról. A diákok a közigazgatási rendszer átalakításáról és a közszférában való elhelyezkedés lehetőségeiről is kérdezték a polgármestert, aki elmondta: fontos, hogy a pályakezdők átlássák a változásokat, tanulmányaikban szakosodjanak és tervezzék életpályájukat. Dr. Cser-Palkovics András szavai szerint nagy felelősség- és hivatástudattal rendelkező szakembereket kíván a közszféra, ahol a javadalmazás ma már felveszi a versenyt a magánszférával.

Ugyancsak hallgatói kérdésre a polgármester elmondta: Székesfehérvár Önkormányzata és a Fejér Megyei Kormányhivatal megállapodtak a Székesfehérvári Járási Hivatal kialakításáról, annak személyi és tárgyi feltételeiről. Dr. Cser-Palkovics András a Kormányablakok működésről is szólt, ahol – véleménye szerint – ugyanolyan minőségű, ügyfélközpontú szolgáltatást kell nyújtani, mint a magánszférában. Székesfehérváron a Kormányhivatallal közösen tervezik egy olyan szolgáltatóház létrehozását, ahol minden, ügyfélszolgálati szinten működő ügyet egyetlen helyen intézhetnének el a polgárok.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói a városházi látogatás után megismerkedtek a Hiemer-házzal, majd a Fejér Megyei Törvényszéken részt vehettek egy munkaügyi per tárgyalásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik