Belföld

MSZP: Orbán el akarja törölni ellenfeleit

mesterházy attila (mesterházy, )
mesterházy attila (mesterházy, )

Magyarországon parlamenti diktatúra alakult ki, a kormányoldal semmiféle önkorlátozásra nem hajlandó, visszaél kétharmados többségével - mondta Mesterházy Attila egy budapesti rendezvényen.

Nem politikai verseny van a jobb- és a baloldal között, hanem két világnézet, értékrend, vízió és kultúra háborúja zajlik. Ezért Orbán Viktor miniszterelnök a felelős, mert csak az erőben, a konfliktusok élezésében hisz, “el akarja törölni”, tönkre akarja tenni politikai ellenfeleit – mondta Mesterházy Attila a Demokrácia és szabadság Közép- és Kelet-Európában című konferencián. Szerinte az utóbbi időben két kihívás érte a magyar demokráciát, a 2008-as pénzügyi-gazdasági válság, majd a 2010-es kormányváltás és Orbán Viktor kormányzása.

A Fidesz azzal nyerte meg a választást, hogy azt mondta, létezik fájdalommentes válságkezelés, csak politikai felhatalmazásra van szükség. Ez csábító ajánlat volt, de már látszik, hogy nem működik – fogalmazott az MSZP elnöke, aki szerint Magyarországon mélyült a válság az elmúlt két évben, az emberek terhei pedig növekedtek. Más európai példák is azt jelzik, hogy a populizmussal és demagógiával csak választást lehet nyerni, a válságkezelésre viszont alkalmatlanok – tette hozzá.

Magyarországon nemcsak gazdasági, hanem politikai válság is van. A pártelnök szerint bár szükség lenne nemzeti minimumokra, pártok közötti konszenzusra, a kiegyezés a Fidesz politikája miatt szinte elképzelhetetlen.

A Fidesz-kormány demokratikus válságot okozott azzal, hogy az ellenzék nélkül fogadott el új alkotmányt, elfoglalta a független intézményeket és folyamatosan változtatja a politikai verseny szabályait – mondta Mesterházy Attila. Hozzátette: optimista megközelítésben ez azt jelenti, hogy félnek, mert politikájuk kudarcra van ítélve.

A pártelnök szerint a kormányfő szembeállítja Európát és Magyarországot, az MSZP úgy véli, hogy nem szabadságharcra, hanem együttműködésre van szükség, a hazafiság és az európaiság ugyanis nem áll ellentétben egymással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik