Belföld

Mórahalom és Makó várja az arabokat

A minap rendezték meg Budapesten az első arab-magyar gazdasági fórumot, ahol egyebek mellett 27 turisztikai projektet is bemutattak az érdeklődő befektetőknek.

A HITA (Nemzeti Külgazdasági Hivatal, lánykori nevén ITD Hungary) honlapján elérhető a projektek listája. Ezek között eladó létesítmények és új fejlesztések egyaránt találhatók. A listából kiderül, hogy eladó a budapesti Soho Hotel, a zalakarosi Karos Spa Hotel, a Sármelléki Repülőtér, de még a tatai Piarista rendház is

A HITA bevezetőjében arról ír, hogy a magyar GDP 8,5%-át adja a turizmus, amely 400 000 magyar munkavállalót foglalkoztat. Különösen az egészség-, konferencia- és történelmi emlékekhez kötődő turizmust emeli ki az anyag.

A bevezetőben arról is olvashatunk, hogy „van még növekedési lehetőségi minőségi szálláshelyek terén, különösen vidéken, a tőkehiány miatt. Régiónkból elsősorban a Mórahalmi Rehabilitációs Központot és a Fürdőhotel felújítását ajánlják az arab befektetők figyelmébe. A turizmusonline.hu szerint ezekhez a projektekhez is befektetőt keres az önkormányzat 1,8 millió euróval.

A másik regionális ajánlat egy makói szálloda építése. A Csongrád megyei város befektetőt keres 5 régi épülete bármelyikének átalakításához, felújításához. Épülettől függően ez 270-800 ezer eurós befektetést igényel. A közzétett ajánlatok nyelvezete elég magyartalan, több a gépelési hiba, mondatok kezdődnek kisbetűvel, ezért valószínű, hogy sebtében állították össze az anyagot az arab-magyar találkozóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik