Belföld

94 éve lettünk először köztársaság

magyar-köztársaság-mszp(i) (ingyenes, mszp, )
magyar-köztársaság-mszp(i) (ingyenes, mszp, )

Az I. Magyar Köztársaság kikiáltásának 94. évfordulójára emlékezett pénteken Budapesten, az Egyetem téren az MSZP budapesti szervezete.

Ma már nem kormánypártiakra és ellenzékiekre osztott az ország, hanem demokratákra és diktatúrapártiakra – mondta Kónya Péter, a Szolidaritás elnöke. Szerinte ma már nem a “Fidesz-pártiak” vannak többségben, hanem a “csendes többség”. Egy XXI. századi európai polgár életének négy alapeleme van: a föld, a levegő, a víz és a demokrácia, amelyek közül “Orbán Viktor és bandája” el akarja venni a demokráciát és “ha nem állítjuk meg őket, akkor elveszik a gazdáktól a földet, az emberektől pedig a levegőt és a vizet is – fogalmazott.

A magyar köztársaság eszméje sokkal erősebb annál, hogy “néhány választóit átverő, megzavarodott, hatalommániás politikus” a végét tudja okozni – mondta Horváth Csaba, az MSZP alelnöke “Magyarország békét, biztonságot és fejlődést akaró többsége messze sokkal erősebb annál, hogy hagyja magát megtörni és hagyja felszámolni a szabadságot és a megélhetés biztonságát” – tette hozzá.

Szerinte új kezdetre van szüksége, amely eltörli “az apátiát és a szorongást”. Új demokratikus Magyarországot kell építeni, ahol nem pártkatonák felügyelik a sajtót, ahol a Munka törvénykönyve a munkásokat védi, ahol az önkormányzatiság nemcsak nevében az, és ahol a választójogi törvény nem akadályozza, hanem segíti szavazóit abban, hogy éljenek választójogukkal – fogalmazott Horváth Csaba.

Az MSZP alelnöke szerint ez az építkezés azzal kezdődik, hogy 2013-ban mindenki elmegy regisztrálni a választásokra, aztán pedig a “demokratikus változásra” adja le a szavazatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik