Belföld

Tiltható-e a Facebook munkában?

Korlátozhatják a munkaadók az internethasználatot, de a dolgozó magánélete nem ellenőrizhető. A szabályokról jó, ha van írás.

A Világgazdaság Online szerint a fejlett informatikai rendszereknek köszönhetően ma már korlátozható, szabályozható az internet tartalmakhoz történő hozzáférés. Így lehetőség van arra, hogy a munkahelyi gépeken, hálózatokon meghatározott tartalmak legyenek csak elérhetőek. Csakhogy az okostelefonokon, az egyre kisebb táblagépeken is bárhol, bármikor lehet böngészni a közösségi oldalakat, de elkobozhatók-e azok vagy hogyan korlátozhatják a munkahelyen azok használatát? A vg.hu-nak nyilatkozó szakember szerint mindent lehet, csak módjával.

A munkáltatói jogok között szerepel az ellenőrzéshez való jog. Lényeges, hogy az ellenőrzés során a munkáltató nem sértheti az emberi méltóságot és a munkavállaló magánélete nem ellenőrizhető- mondja a Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda.

A munkahelyen követendő szabályokat célszerű írásos formában közzétenni. E körben például szabályozható az is, hogy lehet-e, és ha igen, mikor és milyen mértékben magáncélra használni a munkahelyi számítógépeket, vagy hogy milyen személyes tárgyak vihetők be a munkahelyre, illetve azokat hol és mikor lehet használni vagy tárolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik