Belföld

Kapuvári húsgyár: esélytelen az újraindulás

Nem lát esélyt az üzem újraindítására a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa, aki szerint jövő januárban kezdhetnek befektetőt keresni a cégre.

„Ez lehet értékesítés és bérbeadás is” – jegyezte meg az MTI-nek adott nyilatkozatában Jendrolovics Pál Péter, aki szerint több tényező is akadályozza az újraindítást. Ezek egyike, hogy a gyár gazdaságos működéséhez napi 1500 sertést kellene itt vágni és feldolgozni.

„A vágás ma jellemzően veszteséges tevékenység, a feldolgozást pedig azért nem kezdhetjük újra, mert a cégnek nincsenek meg a megfelelő erőforrásai, a partnerek bizalma pedig mélyen megrendült az elmúlt egy évben” – mondta.
A felszámoló közölte, hogy a napokban kezdődött meg a csoportos létszámleépítés, ennek során a dolgozók kézhez kapják a felmondólevelet.

Az üzleti partnerek közül a beszállítók és a bankok tetemes követeléseik miatt nem hiteleznek. Fő kereskedelmi partnereik, a fél-egy éves időszakra előre tervező nagy kereskedelmi láncok pedig az ellátásbiztonságot hiányolják az utóbbi hónapok történései után.

A húsgyár a termeléshez vagy értékesítéshez elengedhetetlen tanúsítványa közül több is lejár a közeljövőben – emlékeztetett a felszámoló, ezek megújítása pedig úgy emésztene fel jelentős összeget, hogy nagyon is kétséges, kihasználnák-e az azokban rejlő lehetőségeket, tette hozzá.

A Kapuvári Hús Zrt. helyzetéről szólva a felszámolóbiztos elmondta, a társaság banki és beszállítói tartozásai is meghaladják  a három-három milliárd forintot, míg pénzügyi szolgáltatók, jellemzően faktorcégek félmilliárdos követelést jeleztek. Adótartozás 300 millió forint körüli, ebben a dolgozók után fizetendő járulékok és a felszámolás kezdetét megelőző két hónap áfája is szerepel.

A dolgozóknak – az elmaradt béreket, a felmondással kapcsolatos kifizetéseket is ideszámítva – 400 millióval tartozik a társaság. Van továbbá egy másfél milliárdos – első fokon megítélt, de megfellebbezett NAV-bírság. Ezt jogosulatlan áfa-visszaigénylésért szabta ki az adóhatóság, amely emiatt inkasszót tett számláikra – sorolta a cég felszámolója.
Hozzátette: az állami költségvetést is legalább kétmilliárdos fizetési kötelezettség fogja terhelni a táraság felszámolása miatt, a bankhitelek mögött jelentős az állami kezességvállalás, jelen állás szerint 300 milliónyi adót nem tudott befizetni a húsgyár, míg a bérgarancia-alapból lehívott összeg várhatóan 200 millió forint lesz.

Jendrolovics Pál Péter tájékoztatása szerint a cégnek mintegy 800 milliós követelése van vevői felé, de ennek zöme – hozzávetőlegesen 700 millió forint – várhatóan nem hajtható be, vagy már faktorálták is az ügyet, de még nem vezették ki könyveikből.  Ennél valamivel alacsonyabb pénzügyi követeléseik összege, ám ennek jelentős hányada is cégcsoporton belüli mozgás eredménye, így „elköltött pénzről van szó” – fűzte hozzá.

A cég vagyona mintegy hárommilliárd forintra tehető, ennek kétharmada ingatlan, a többi a technológiai berendezések értéke, pontosabb összeg a decemberben induló vagyonértékelés végeztével mondható ki – mondta a felszámolóbiztos az MTI-nek.
A részvénytársaság 99 százalékos tulajdonában lévő Kapuvári Bacon Kft. eszközértéke legfeljebb egymilliárd forintra rúghat. Az ennek tulajdonában lévő, az egykori szekszárdi vágóhidat működtető Amida Kft. iratait a felszámolóbiztosnak még nem volt módja teljes körűen áttekinteni. Sajnos igen komoly gazdasági érdeksérelmeket kell elszenvedniük a társaság korábbi üzleti partnereinek. S nem utolsósorban meg kell említeni, hogy a dolgozók bérköveteléseinek is csak részleges megtérítésére van fedezet a dolgok mai állása szerint.

A Kapuvári Bacon Kft.-ről szólva megjegyezte még, „ebben a helyzetben, amikor a kft. nem tud termelni, kötelezettségeit nem tudja finanszírozni, piacvesztése rohamos, az tűnik jobb megoldásnak, ha a társaság bekerül a szanálási eljárásba, mert így nem keletkeznek újabb fedezetlen kötelezettségek, gyorsan és tiszta lappal lehet a befektetőkkel tárgyalni” – mondta.
Az MTI kérdésére Jendrolovics Pál Péter közölte: összehívta sürgősséggel hétfőre a társaság taggyűlését, ahol áttekintik a Bacon Kft. gazdasági és pénzügyi helyzetét.”

A szeptemberben leállt gyár és október óta felszámolás alatt lévő cég, a Kapuvári Hús Zrt. kasszája teljesen üres, jelenleg arra próbálnak pénzt keríteni, hogy megoldhassák az üzem téliesítését, a vagyon állagmegóvását, őrzés-védelmét és a környezeti kockázatok mérséklését, kezelését. „Kapuvár közepén áll a húsgyár, a hűtőházban 14 tonna ammónia dolgozik, ez pedig mérgező anyag. A probléma kezeléséhez pénzre és szaktudás-megvásárlására van szükség” – magyarázta  a felszámolóbiztos. Mint mondta, a felszámolás 270 napja alatt mintegy százmillió forintra lehet szükség, amit a későbbi vagyonértékesítés bevételének terhére próbálnak hitelként felvenni, mondta el az MTI-nek Jendrolovics Pál Péter, a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik