Belföld

Kibővülhet a térfigyelő kamerarendszer Székesfehérváron

A rendészeti bizottság elnöke példaértékűnek nevezte a fehérvári önkormányzat és a helyi rendőrség együttműködését.

„Sok lépés történt az elmúlt időszakban országosan és helyi szinten is annak érdekében, hogy javuljon a közbiztonság” – mondta el Székesfehérvár polgármestere, aki szerint nagyon sok még a feladat. Cser-Palkovics András elmondta, hogy a városban folyamatosan növekszik a közterület-felügyelők száma, az önkormányzat pedig a rendőrséggel együttműködve próbál olyan megoldásokat találni – például rendőrállomás nyitásával – ami a különböző városrészekben élő polgárok biztonságérzetét növeli.

„A rendőrállomáson túl érdemes megemlíteni azt az évente 20 millió forintos önkormányzati támogatást is, amivel Székesfehérvár Önkormányzata a helyi rendőrség munkáját támogatja. Ebből a rendőrök túlóráját fizetik és hatékonyságot növelő eszközöket vásárolhatnak.” – tette hozzá az elhangzottakhoz Kocsis Máté, az Országgyűlés rendészeti bizottságának elnöke. Elmondta, hogy az elmúlt két évben 5200 új rendőr állt szolgálatba hazánkban és kétezren hagyták el a testületet.

Szerinte Székesfehérvár közbiztonsága a javuló tendencia ellenére továbbra is azt kívánja, hogy a kormány és a helyi önkormányzatok is a megkezdett úton haladjanak tovább. „A rendőrség az elmúlt két évben az említett létszámnövekedés mellett olyan eszközfejlesztésen van túl, ami az egész ország számára érezhető. 1200 új rendőrautó állt szolgálatba, többszáz olyan településen jelent meg rendőri állomány, ahol az előző években egyáltalán nem volt” – tette hozzá.

A rendészeti bizottság elnöke kiemelte azt is, hogy Székesfehérváron az önkormányzat és a helyi rendőrség között kiemelten jó a kapcsolat. „Nemcsak pénzügyi együttműködésről van szó, hanem arról az elképzelésről is, hogy a fehérvári önkormányzat a jövő évben a térfigyelő kamerarendszer teljes megújítását és bővítését tervezi olyan módon, hogy a kamerákat szabadidős rendőrök és közterület felügyelők nézik. Ez a modell annyira sikeres és hatékony, hogy Budapest VIII. kerületének közbiztonságát jelentős részben ez garantálja. Biztos vagyok benne, hogy a székesfehérvári emberek számára is sokkal megnyugtatóbb lesz, ha az önkormányzat a jövő évben megvalósítja. Nem is beszélve arról, hogy a felderítési arány jelentősen javul a tapasztalataink szerint” – mondta Kocsis Máté, aki a kamerák preventív erejéről is beszélt.

Elmondta, hogy a térfigyelő kamera megelőzi számos bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetését és sok bűnözőt már önmagában az visszatart, hogy biztos lehet benne, látják a fehérvári rendőrök a kamerákon keresztül. „Ha ezt a fejlesztést sikeresen megvalósítja az önkormányzat, akkor a fehérváriak még nagyobb biztonságban élnek majd” – közölte az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik