Belföld

Jön a karácsonyi vásárszezon

Karacsonyi-izzok(960x640)(1).jpg (karácsony, izzók)
Karacsonyi-izzok(960x640)(1).jpg (karácsony, izzók)

Kürtös kalács, forralt bor, kenyérlángos, libamáj, töltött káposzta és mangalicakocsonya - pénteken nyit a 14. Budapesti Karácsonyi Vásár.

A hagyományokhoz híven idén is lesz Karácsonyi Vásár. Már javában folyik a készülődés a Vörösmarty téren, ahol 122 árus várja péntektől az érdeklődőket. A szokásos kenyérlángos, kürtős kalács, kolbász, káposzta, hal és forralt bor mellett idén először megkóstolhatjuk a mangalicakocsonyát is.

Becslések szerint évente mintegy 600 ezer ember kíváncsi a vásárra, és ebből 40 százalék külföldről érkezik- mondta Vitézy Zsófia, a Budapesti Turisztikai- és Fesztivál Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki szerint akkor realizálódik az emberekbe, hogy nyakunkon a karácson, amikor elkezdődik a vásár.

Újdonság, hogy idén két színpadon is szórakoztatják a közönséget, ahol naponta 17-20 óra között énekmondók, nép-, jazz-, utca-és világzene, táncház, valamint hétvégenként bábszínház lesznek műsoron.

Kalocsa a díszvendég

Az Európa legjobb adventi rendezvényei között számon tartott vásár (amelyet a brit Sunday Times 2008-ban Európa legjobb karácsonyi vásárának minősített) december 30-ig (naponta 10-20 óra között) várja az érdeklődőket. Hagyományteremtő jelleggel idén is lesz díszvendég, amit Kalocsa városa tölt be. Nem csak a világhírű pirospaprikával és a kalocsai mintás terítőivel várják a látogatókat, hanem december elsején és másodikán a város néptáncosaié lesz a színpadi főszerep.

A 16 méteres óriásfenyőfa tövében – amit idén a Pilisi parkerdő biztosított – betlehemi jelenet várja a látogatókat advent első vasárnapjától, december 6-án pedig a Budapestre látogató lappföldi Mikulással találkozhatunk a téren. Idén is lesz fényjáték a Gerbeaud Ház épületén, amelyet november 30-tól december 23-ig naponta 17-20 óra között csodálhatunk meg.

Gyűjtés az éhezőknek

Akinek pedig adakozni is van kedve, az Ökomenikus segélyszervezet és a Mikulásgyár faházában megteheti.  Mind két karitatív szervezet a mélyszegénységben élő gyerekeknek gyűjt tartós élelmiszert és egy kis ajándékcsomagot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik