Belföld

Klubrádió: A győztes csak hallgasson!

Klubrádió (Klubrádió)
Klubrádió (Klubrádió)

A Klubrádió vezetői szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa bíróságon felül állónak tartja magát akkor, amikor jogerős bírói döntéseket felülbírálva nem hajtja végre azokat. Már szinte senki nem érti, mi zajlik a Médiahatóság és a Klubrádió között.

A világ leghíresebb rádiójaként is hirdetett Klubrádió vezetői tartottak ma sajtótájékoztatót. Az apropó, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, megismételt eljárásában szerdán nem jogerősen ismét úgy döntött, hogy létrehozza a Klubrádió műsorszolgáltatási szerződését a budapesti 92,9 MHz-es frekvenciára. Ezt a frekvenciát már évekkel ezelőtt megnyerte a rádió, de az akkori médiahatóság, az ORTT nem kötött velük szerződést.

Nem eszik olyan forrón

A törvényszék egyszer már létrehozta első fokon a szerződést, ám a Fővárosi Ítélőtábla az erről szóló rendelkezés egy részét hatályon kívül helyezte, és a per újabb tárgyalására kötelezte az elsőfokú bíróságot. Az ítélőtábla azért tartotta jogszabálysértőnek az első döntést, mert azt teljesíthetetlennek és végrehajthatatlannak ítélte.


Fotó: Berecz Valter

A 92,9 MHz-es frekvenciát azóta a médiatanács kereskedelmiként, 46 millió forintos médiaszolgáltatási alapdíjért megpályáztatta, ám a beérkező pályázatokat érvénytelenítette, így ezt a pályázati eljárást megszüntette.

Nem sokkal az ítélethirdetés után a hatóság közölte: egyértelműen megszegné a médiatörvényt a médiatanács akkor, ha szerződést kötne a Klubrádióval a frekvenciára.

Van másik!

A Klubrádió egy másik frekvencia ügyében is perben áll a hatósággal. A 95,3 MHz-es frekvencia pályázatának ügyében már számos bírósági döntés született. A hullámhosszon tavaly februárban járt le a rádió engedélye, azóta ideiglenes, 60 napos engedélyekkel használja azt. A hatóság tavaly júliusban hirdette meg a hullámhosszt, ennek keretében decemberben az Autórádiót nyilvánította nyertesnek – a Klubrádió egy ponttal maradt alul az eljárásban –, a bíróság azonban a Klubrádió keresetére alakilag érvénytelennek nyilvánította a nyertes pályázatot.

Háború

Arató András Klub-vezérigazgató most hosszasan sorolta a médiahatóság azon lépéseit, amelyek megítélése szerint jogsértőek voltak, és amelyeket a Klubrádió elleni hadjáratként értékelt. Ezek közül kiemelte a hatóság által Klub-szabályként emlegetett gyakorlatot, amely szerint ki kell zárni azokat a rádiós pályázatokat a frekvencia-odaítélési eljárásokból, amelyeknek nincsenek aláírva az üres hátlapjai. A hatóság erre hivatkozva zárta ki a Klubrádiót és számos más pályázót az eljárásokból.

Már háromszor nekik volt igazuk

Stock Richárd, Arató helyettese kifejtette: a médiatanács hiába hivatkozik egy bírósági ítéletre, az nem az üres oldalakon szereplő aláírások hiánya miatt tartotta alakilag érvénytelennek az Autórádió pályázatát, amely tavaly a Klubrádió által használt 95,3 MHz-es frekvenciára érkezett, és amelyet a hatóság nyertesnek hirdetett. Mint mondta, az ítélet szerint az Autórádió pályázatának egyetlen oldala sem tartalmazott cégszerű aláírást, mivel hiányzott azokról a cégnév, bizonyos, adatokat is tartalmazó oldalakat pedig egyáltalán nem írt alá a pályázó.

Arató András hozzáfűzte: a bíróság már három olyan jogerős döntést hozott, amelynek értelmében a 95,3 MHz-es frekvenciapályázaton érvényesnek kell tekinteni a Klubrádió beadványát. A hatóság azonban ezeket nem hajtja végre – mondta –, hanem ügyészségi eljárást kezdeményezett a médiatanács által ellentmondásosnak ítélt bírósági döntések miatt.

Szándékos zavar

„Nem találtunk olyan jogi konstrukciót, amellyel kapcsolatban szóba jöhetne az ügyészség ebben a kérdésben” – fogalmazott Arató András, hangsúlyozva: bírósági ítéletet szerinte semmiképp sem bírálhatnak felül, ezért nyilvánvaló, hogy a médiatanácsnak jogi értelemben nincs igaza. A rádió főszerkesztője, Vicsek Ferenc szerint a médiatanács szándékosan zavarja össze a nyilvánosságot az ügyükkel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik