Belföld

Győzelmi jelentés és tüntetés Szegeden

A foglalkoztatási államtitkár az állástalanok számának csökkenéséről beszélt, míg vasutasok szerint épp munkahelyek kerülnek veszéybe.

Októberben húszezer alá ment az állástalanok száma Csongrád megyében. Mindezt a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár mondta egy szegedi fórumon.

Czomba Sándor szerint a javuláshoz több foglalkoztatási pályázat is hozzájárult. Az államtitkár példaként a munkahely garancia programot említette, amely elmondása szerint 132 megyei pályakezdőnek segített álláshoz jutni.

Emellett annak az 57 cégnek is köszönhető háromszáz új munkahely, amelyek őszzesen félmilliárd forintot nyertek munkahelyteremtésre és „lökést” jelenthet a nemrégiben bejelentett munkavédelmi akcióterv is – mondta az államtitkár.

Czomba Sándor

Eközben a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) nagyjából tucatnyi tagja a Szeged-Kiskundorozsmai Rollende Landstrasse (Ro-La) terminál bejáratánál rövid demonstrációt tartott. Közleményük szerint az ellen titakoztak, hogy az állam jövőre nem tervezi támogatni a vasúti kamoinszállítást, emiatt az érintett társaságoknál mintegy száz munkahelyek kerülhet veszélybe.

Ro-La, Szeged-Kiskundorozsma

A szakszervezet szerint a Ro-La forgalom jelenlegi szintjének megőrzéséhez elegendő lenne 200 millió forint. A vasutasok közleményükben azt kérik az illetékes miniszertől: tegyen meg minden tőle telhetőt, a munkahelyek megőrzésére.

A tiltakozáshoz csatlakozott szegedi LMP is azzal, hogy míg a német autógyárakat a magyar kormány milliárdokkal támogatja, addig az érintett dolgozók megmentésére nincs 200 millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik