Belföld

Felgyújtotta magát egy 14 éves fiú

Egy 14 éves tibeti fiatal felgyújtotta magát és meghalt csütörtökön az északnyugat-kínai Csinghaj tartománynak azon településén, ahonnan az elmúlt napokban több önégetést jelentettek - számolt be az esetről a Hszinhua hírügynökség.

Tungzsenben hétfőn gyújtották fel magukat ketten, egyikük egy huszonéves fiatalember, aki annak a nőnek a gyászszertartásán követte el tettét, aki napokkal korábban vetett véget az életének hasonló módon.

A Kínai Kommunista Párt kongresszusához időzítve intenzívebbé váltak az önégetések egyes tibetiek lakta vidékeken, előfordult, hogy két napon belül öten gyújtották fel magukat.

Emigráns tibeti szervezetek szerint 2009 óta csaknem 70-en kíséreltek meg öngyilkosságot önégetéssel, közülük 54-en meghaltak.

A londoni székhelyű Free Tibet mozgalom szerint az önégetések a “kínai elnyomás”, a vallásszabadság megsértése elleni tiltakozások, egyben a dalai láma melletti kiállást jelképezik. Peking azonban úgy véli, a többnyire fiatal tibetieket “az elszakadásra törekvő emigráns erők” veszik rá az önégetésre és önös érdekből, a “tibeti kérdés napirenden tartása” céljából küldik őket a halálba.

A dalai láma a napokban Japánból üzent a kínai kormánynak, hogy láthatóan “nem veszi komolyan” a tibetiek akcióit és nem vizsgálja meg azok okait. Peking válaszul a dala láma szemére vetette, nem hogy nem ítéli el a törvénybe és vallási elvekbe ütköző cselekményeket, de még dicsőíti is azok elkövetőit.

Ajánlott videó