Belföld

Felcsúton a fél kormány

Mezőgazdasági szakközépiskolát avatott Felcsúton a szakminiszter.

A mezőgazdaságnak és a vendéglátásnak mindig lesz jövője Magyarországon – mondta Fazekas Sándor a Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakiskola avatóján. A vidékfejlesztési miniszter Apáczai Csere Jánost idézte a három épületből álló iskola avatóján, miszerint „olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája”.

Az egyszerű, de a mai igényeknek megfelelően felszerelt intézmény a jövőben 450-500 szakmunkást, technikust képez a mezőgazdaság és a vendéglátás területén. Egyelőre két osztályt indítottak szeptemberben a Puskás Akadémia alapítványi égisze alatt.

Felmenő rendszerben töltik fel az osztályokat. Az a tapasztalat, hogy a magyar felsőfokú agrárképzés kiváló, ám hiányoznak a jó szakmunkások és középvezetők. Ezért határoztak Felcsúton a vendéglátói képzés mellett, és tudatosan vidékre építették az iskolát – emlékeztet a vidékfejlesztési tárca közleménye.

A mezőgazdasági szakon tanulók gyakorlati képzése az Alcsútdoboz-Göböljárás pusztai gazdaságban történik, a szakácsokat és pincéreket az iskolához épített tankonyhában és étteremben okítják a szakoktatók, emellett az idegenforgalom szakot is felvették a listára.

Az iskolaavatón megjelent Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, Simicskó István sportért felelős államtitkár és Kiss Norbert helyettes államtitkár. Elfogadta a meghívást Puskás Ferenc özvegye, Erzsébet asszony is. Az iskolában tanulnak a fociakadémisták is, hogy sportolói pályafutásuk után nagyobb eséllyel induljanak el a civil életben.

Bányai György igazgató felhívta a diákok figyelmét, nagy esélyt kaptak a kiválóan felszerelt iskolával és az elkötelezett tanári karral, rajtuk múlik, élnek-e vele. Mészáros Lőrinc polgármester elmondta: az iskola rekordidő alatt készült el. Idén június 1-jén történt az első kapavágás, és október 31-re már állt az akadémia épületeivel szemközt lévő intézmény.

Az építkezésre, felszerelésre 618 millió forintot költöttek. A pénz felét pályázaton nyerték. Az iskolát Szabó István református püspök és Varga Imre plébános szentelte fel, áldotta meg. Az ünnepélyes avató végén egy nagy faládában elterített termőföldbe búzát hintettek, amely hamarosan kizöldül a napfényes aulában. A jelképes magvetés aktusa üzenet a jövő nemzedékének, miként a főfalon függő puritán feszület is – írta az fmh.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik