Belföld

Befejeződött Székesfehérvár és három község szennyvízberuházása

Székesfehérvár polgármestere az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb közműfejlesztésének nevezte a beruházást.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Programja (KEOP) 6,43 milliárd forintot biztosított a projekthez, amelyből 5,47 milliárd forint az uniós forrás, 0,96 milliárd forint a hazai támogatás volt, míg az érintett önkormányzatok és a lakosság önrésze további 2,14 milliárd forinttal járult hozzá a fejlesztéshez. A kivitelezési munkálatokat a Közgép Zrt. és a Szabadics Zrt. által létrehozott KSZ 2010 Konzorcium végezte.

Hullay Gyula, a projekt menedzsere elmondta, a kivitelezőknek is köszönhetően összesen 210 millió forinttal került kevesebbe a beruházás, mint azt előzőleg számították.

Hozzátette, a projekt teljes lezárására 2013-ban kerülhet sor, akkorra szerzik be az üzemeltetéshez szükséges gépeket.

Cser-Palkovics András polgármester az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb közműfejlesztésének nevezte a beruházást, amelyhez nagy szükség volt az emberek türelmére, áldozatvállalására és a települések összefogására. Közölte: mindegyik település pályázott a kormány által létrehozott EU Önerő Alaphoz és az elsődleges információk alapján meg is kaphatják a támogatást. Ez az idén a 100 millió forintot is meghaladhatja Székesfehérvár esetében.

Az új szennyvízcsatorna-hálózat húsz és félezer lakos javát szolgálja, 6519 ingatlantulajdonosnak lesz lehetősége a csatlakozásra a négy településen. A kivitelezés során 148,8 kilométer hosszúságú gravitációs vezetéket és 41 kilométernyi nyomóvezetéket építettek. Elkészült 27 szennyvízátemelő telep és 253 házi átemelő. A hálózatba kerülő szennyvizet a székesfehérvári szennyvíztisztító fogadja, a csatornahálózatot a Fejérvíz Zrt. üzemelteti.

Tóbiás Zoltán, a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. főosztályvezetője kiemelte, ez az első európai uniós környezetvédelmi nagyprojekt, amely megvalósult az országban. Hangsúlyozta: Magyarországon összesen 460 milliárd forint értékben indultak el közműfejlesztések uniós támogatással. Ezek nyolcvan települést vagy településcsoportot érintenek és további 100-150 településen indulnak el jövőre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik