Belföld

A középiskolák felében nem lesz felvételi

Nyilvánosságra hozták az előzetes írásbelit tartó középiskolák listáját, eszerint mintegy ötszáz intézmény írta elő, hogy a hozzájuk jelentkezők részt vegyenek a központi írásbeliken, az intézmények fele azonban az általános iskolai eredmények alapján rangsorol.

Az Oktatási Hivatal oldalán csütörtökön közzétett kommüniké szerint a középfokú iskolák az utóbbi hetekben közzétették felvételi tájékoztatójukat, amelyekben meghatározták, milyen osztályokat indítanak majd a 2013/2014. tanévben, és megjelölték azt is, hogy milyen felvételi eljárással veszik majd fel a hozzájuk jelentkező tanulókat.

Eszerint az iskolák több mint fele nem tart majd felvételi vizsgát, hanem az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja és veszi fel a tanulókat.

Mintegy 500 középiskola írta elő, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt a központi írásbeliken. Ha tehát egy tanuló úgy tervezi, hogy majd februárban ezek valamelyikébe is beadja felvételi jelentkezését, részt kell vennie a központi írásbeli vizsgákon – hívták fel a figyelmet.

Itt található a vizsgát szervező Győr megyei iskolák listája!

Az javasolják, hogy az érintett diákok és szüleik mielőbb tájékozódjanak a középiskolák kínálatáról, és – amennyiben a választott iskolák valamelyikében a felvételihez erre szükség van – a tanulók jelentkezzenek az írásbeli felvételi vizsga megírására. A tájékozódáshoz nagy segítséget adhat az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu), a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás/Aktuális beiskolázási időszak (2012/2013. tanév) menüpont alatt elérhető elektronikus kereső felület, amelyen a középfokú intézmények felvételi tájékoztatói között tallózhat a látogató.

Az írásbeli vizsgákra való jelentkezés határideje: 2012. december 10. A jelentkezést abba a – listán szereplő –  középiskolába kell beadni, amelyben a jelentkező a vizsgát meg kívánja írni.

A tanév rendje szerint a központi írásbeli vizsgákat országosan a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba jelentkezők számára 2013. január 18-án 14 órától, a 9. évfolyamra és a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezők számára 2013. január 19-én 10 órától kell megszervezni. A pótló írásbeli vizsgát a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá a 9. évfolyamra és a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezők számára 2013. január 24-én 14 órától tartják.

A felvételivel és ezen belül a központi írásbelivel kapcsolatos minden információ megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu) a Köznevelés/Középfokú felvételi eljárás cím alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik