Belföld

Több mint négymilliárd jövőre a vidéki múzeumoknak?

24.hu
24.hu

2012. 11. 14. 18:58

Ebből több mint 130 millió forint lesz a Móra Ferenc Múzeum állami támogatása –ígérte a kultúráért felelős államtitkár Szegeden.

Október 8-án döntött az Országgyűlés arról, hogy a múzeumok többségét az önkormányzatok működtessék. A változás 214 múzeumot érint az országban. Ezek tíz kivételével ahhoz az önkormányzathoz kerülnek, ahol fizikailag is vannak Tíz intézmény – köztük az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark- esetében az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt javasolta, hogy azok országos hatókörűvé váljanak.

A tárca kultúráért felelős államtitkára szerdai szegedi látogatásán általánosságban azt közölte: hogy múzeumi ingatlanok, illetve gyűjtemények állami tulajdonban maradnak, a kormány azonban nyitott arra, hogy később ez részben változzon. A műtárgyak egy része, a törzsvagyon azonban mindenképpen tartósan állami kézben marad.

L. Simon László szerint ha elfogadják a költségvetést, akkor  másfél milliárddal több pénz, 4,1 milliárd jutna  jövőre összességében a vidéki kiállítóhelyeknek. Az államtitkár Botka László szegedi polgármesterrel és Solymos László alpolgármesterrel is tárgyalt. Eszerint jövőre a város működtetné kiállítóhelyeit. Az erről szóló szerződéstervezetről a szegedi honatyák várhatóan decemberben döntenek.

Az államtikár hangot adva annak, hogy a kormány azt szeretné, ha a jelenlegi igazgató, Fogas Ottó maradna a vezető, azt mondta, hogy jövőre több mint 130 millió forint jutna a Móra Ferenc Múzeum állami támogatására.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark a Megyei Intézményfenntartó Központ helyett az Emberi Erőforrások Minisztériumához, az államtitkársághoz kerül, ez azonban nem érinteni majd a folyamatban lévő fejlesztéseket . Ezzel párhuzamosan a Feszty-körkép szegedi múzeumtól az emlékparkhoz kerül át. – közölte az államtikár.

A megyei kormánymegbízott, B Nagy László emlékeztetve arra, hogy Szeged nem írta alá a járási szerződést és visszautasítva azt, hogy ebben a kérdésben államositás zajlana, megerősítette, hogy a kormányhivatal mellérendeltségben működő Megyei Intézményfenntartó Központra bízott szegedi múzeumokat jövőre az önkormányzat működteti majd, és fontosnak tartotta megjegyezni, hogy mindez szerinte „ teljesen ingyenes átadás.” Ezzel párhuzamosan B. Nagy László úgy vélte: a múzeumoknál jelenleg “ésszerű feladat újraosztás zajlik.”

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

2952552 10/07/2016 Ten giant portraits are posted on the windows of the Novaya Gazeta editorial office during a commemorative event marking the 10th anniversary of journalist Anna Politkovskaya death. Maksim Blinov/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.