Belföld

Jobbik: elképesztő, hogy nyomoznak a “földfoglalás” ügyében

A Jobbik szerint elképesztő, hogy a rendőrség nyomozásba kezdett a vasárnapi kajászói "földfoglalás" ügyében - jelentette ki kedden Magyar Zoltán, a mezőgazdasági bizottság jobbikos tagja.

A Fejér megyei Kajászón vasárnap a helyi gazdák visszafoglalták és művelésbe vették egy korábban az állami földbérleti pályázat keretében más által elnyert terület egy részét. Az Őszi szántás elnevezésű akciót az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület és a Fejér Szövetség szervezte, a kajászói gazdákkal együttműködésben; az eseményen megjelent Magyar Zoltán is.

Az ügyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) feljelentéseket tett, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pedig vizsgálatot folytat. A kormány hétfőn azt közölte, politikai indítékúnak, a jogállamiság normáival ellentétesnek és megtévesztő szándékúnak tartja a kajászói akciót, és felkérte az illetékes minisztériumokat, hogy tegyék meg a szükséges és indokolt lépéseket a jogállamiság visszaállítása érdekében.

Magyar Zoltán kedden hangsúlyozta: a jelenleg érvényes földtörvény szerint magánszemély 300 hektárt vagy hatezer aranykorona értékű termőföldet birtokolhat, ez a bérleti jogviszony esetében is érvényes. Ezzel szemben az érintett kápolnásnyéki lakos a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pályázatán 284 hektár 8194 aranykorona értékű területet kapott bérbe húsz évre. Vagyis ebben az esetben nem csak a “politikai indíttatás gyanúja áll fenn”, hanem egyértelmű a jogsértés – mondta a jobbikos politikus.

Visszautasította, hogy politikai akcióról lenne szó. Mint mondta: a helyi gazdák először az NFA-t, a kormányt és a helyi kormánypárti országgyűlési képviselőt keresték meg az ügyben, és csak miután nem kaptak érdemi választ, azután szánták el magukat az akcióra és fordultak a Jobbikhoz is.

Magyar Zoltán hozzátette: a jelenlegi földpályázati rendszer “tarthatatlan és mutyikkal terhes”. Az ellenzéki párt szerint a kormány háborút indított a gazdák ellen, ezért felszólítják a kabinetet, hogy ne üldözzék a gazdákat, hanem hagyják őket dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik