Belföld

Építkezésre gondolni sem mernek a fiatalok

Ötből négy fiatal felnőtt lakásfelújításra gyűjt lakástakarékkal, csupán kevesebb mint négy százalékuk építkezne az évek alatt így megtakarított összegből - derül ki az OTP Lakástakarék felméréséből.

A cég saját, 25-40 éves ügyfeleinek körében készített felmérés alapján a lakás-takarékpénztári megtakarítással rendelkező fiatal felnőttek 81 százaléka lakásfelújításra gyűjt. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a második leggyakrabban említett felhasználási cél az ingatlanvásárlás, a válaszadók 15 százaléka tervezi ezt, míg saját ház építésére csupán 4 százalékuk használná lakástakarékos megtakarítását.

Az adatokból az is kiderül, hogy a 25-40 éves korosztályba tartozók 56 százaléka havi kevesebb mint ötezer forint betétet fizet, 20 százalékuk 5 és 15 ezer forint közötti összeget gyűjt, havi 15 ezer forintnál többet közel 24 százalékuk tesz félre a lakástakarék-pénztári számlájára.

Azok, akik vásárlásra vagy építkezésre gyűjtenek, jellemzően a legmagasabb betéti kategóriában találhatók, ami érthető, hiszen, ez igényli a legtöbb pénzt. Meglepő viszont az, hogy milyen gyorsan szeretnék ezt megvalósítani: a legtöbben 4 éves megtakarítás felhasználásával vásárolnának új vagy nagyobb ingatlant, illetve építenének vagy bővítenének sajátot – idézi a közlemény Köntös Pétert, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettesét. A felújításra gyűjtők többsége hosszabb távon tervez: 40 százalékuk nyolcéves megtakarítási időtartamra szerződött le, 25-25 százalékuk négy, illetve öt évre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik