Belföld

A szlovák filmművészet hete Szegeden

Magyarok, Karel Gott, huligánok, vasfüggöny - az izgalmas alkotások csütörtöktől a szegedi Grand Caféban ingyen láthatók. Ízelító videókkal!

A filmhetet a Vertigo Szlovák Színház, Szegedi Szlovákok Egyesülete, Szlovák Filmintézet és a fogadó hely, a Grand Café szervezi. A csütörtöktől keddig tartó vetítések, ahol régi idők legendás figuráit is láthatjuk, ingyenesek és magyar feliratosak.

November 15. 18.00
A Szlovák Filmművészeti Egyetem hallgatóinak alkotásaiból- 1,5 órás válogatás

November 15. 20.00
A ház (Dom)
2011, feliratos, cseh-szlovák, 97 perc, rendező: Zuzana Liová

Imre a saját álmát építi. Éva nevű fiatalabb lánya házát. Ebbe az építkezésbe minden olyan ambícióját és álmát betervezte, amit a kommunizmus alatt eltemetett. A család telkén azonban két félkész ház áll- az egyik, mely Jankáé az idősebb lányé lett volna, aki azonban ellenszegült apja elképzeléseinek, ezért őt kitörölte az életéből. Az apa ajándéka, melyet a fiatalabb lánynak szánt azonban rémálommá válik.

November 16. 18.00
A cigányok választani mennek (Cigáni idú do volieb)
2012, feliratos, cseh-szlovák, 72 perc, rendező: Jaro Vojtek

A cigányok választani mennek Vlado Sendrei története, aki egy verekedős roma ember volt valaha, ma pedig a harmadik szektor hiperaktív szereplője, a Kokavakére és Lavutáris együttesek frontembere, aki az áhított jövőre készül: szeretne választott képviselő, politukus lenni. Egy roma aktivistának és az ő cigány szavazóbázisának van lehetősége sikerre egy „fehér“ társadalomban?! Az amerika alapítvány szakembere segítsége ellenére hihetetlen spontán választási kampányt és tragikomukis szituációkat élünk meg, de expedíció részesei is leheteünk a társadalom szélén lévő roma gettókba is. Vlado Sendrei története egyben a 21. századi szlovák roma ember sorsa is.

November 16. 20.00
Tigrisek a városban (Tigre v meste)
2012, szlovák, feliratos, szlovák, 100 perc, rendező: Juraj Krasnohorský

A Tigrisek a városban című film a komédiába és a thrillerbe illő jellemek ragyogó egyvelege, mely Pozsonyban játszódik. A főszereplője Rudolf Jazvec, egy fiatal harmincas főügyész. Ő is, ahogy mi mindannyian, az igazi lelki társát szeretné meglelni, akibe beleszeret. Azonban a körülötte lévő emberek, akik kétségbeesve keresik a boldogságot, a saját gondjaikkal csak egyet erősítenek meg benne: nehéz normálisnak lenni, ha abszurd világban élünk. És ekkor még csak nem is sejti, hogy nyomában van egy bérgyilkos…

November 17-18. 18.00
A boldogság csengői (Zvonky šťastia)
2012, szlovák, feliratos, 70 perc, rendező: Marek Šulík, Jana Bučková

Mariena és Roman unokatestvérek. Annak ellenére, hogy van saját családjuk, gyerekeik, mindennapi életük a telepen, mégis különcnek számítanak. Közös szenvedélyük köti őket össze, melynek kevés köze van a mindennapi élethez- csodálattal tekintenek Karol Gott és Dara Rolincová énekesekre. Gyűjtik, és egymás közt cserélgetik a bulvársajtóból kivágott róluk megjelent képeket, írásokat, együtt próbálják a dalokat idoljaik repertoárjából és egyben kölcsönzik identitásukat is, melyekkel már rokonaik és szomszédjaik is ismerik őket. Minden várakozás ellenére Marienka bújik Karol, Roman pedig Darinka bőrébe…

November 17-18. 20.00
A rossz (Zlo)
2012, szlovák, feliratos, 80 perc, rendező: Peter Bebjak

Ha rossz időben vannak rossz helyen, akor elég a másodperc tört része és magával ragad a dolog…

Egy fiú társasággal történik mindez. Egy paranormális jelenségekről szóló videofilmet néznek, amikor elfogadják egy ismeretlen férfi ajánlatát, miszerint forgassanak a férfi házában. Először minden történés csak egy rossz viccnek tűnik, de nagyon gyorsan megértik, hogy a rossz létezik, és egyre közelebb van és erősebb. Elnyeli őket a riport és félelmükkel az életükért kezdenek küzdeni.

November 19. 18.00
Angyalok (Anjeli)
2012, szlovák, feliratos, 95 perc, rendező: Róbert Šveda

Michal egy sikeres színházi ember, ez az ő története. Amikor megtudja, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenved, egy erdő közepén lévő nyaralóba megy, hogy megírja emlékkönyvét. Társasága élete szerelme és az ápolónője. Ők törekszenek arra, hogy kellemessé tegyék számára az utolsó pillanatokat. Sokszor nagyon nehéz nekik megbékélni azzal, milyen könnyen adja meg magát Michal a betegségnek. A feszélyezett hangulatot egy karizmatikus külföldi férfi érkezése zavarja meg, aki túlságosan is érdeklődik Michal iránt.

November 19. 20.00
A besúgó (eŠteBák)
2012, szlovák, feliratos, 108 perc, rendező: Juraj Nvota

A történet a Csehszlovák Szocialista Köztársaság legnehezebb idejében zajlik, a Varsói Szerződés csapatai bevonulását követően. Azokban az időkben, amikor a kommunistákról szóló viccekért börtönbüntetés járt, az emberek panelekben éltek, a színes TV és telefon csak a kiváltságosoknak járt és a besúgás nemzeti sport volt. Ádám rádióamatőr. Az ártatlan hobbiból válik a rezsim professzionális eszközévé. A megszerzett előnyökért azonban parancsok teljesítésével kell fizetnie, melyek mások életét teszik tönkre és közben elveszíti saját szabadságát is. Csak egyetlen kiút van arra, hogy ne veszítsük el a józan eszünket és az önbecsülésünket, ez nem más, mint átverni a besúgókat és a fakabátosokat…

November 20. 18.00
Tánc a cserépdarabok közt (Tanec medzi črepinami)
2012, szlovák, feliratos, 79 perc, rendező: Marek Ťapák

November 20. 20.00

Lóve
2011, cseh-szlovák, feliratos, 88 perc, rendező: Jakub Króner

Szerelmi dráma a jelenből, mely egy nagyváros perifériáján játszódik autentikus környezetben. Maťo a főhőse gondtalan, szabályok nélküli életet él. Tamással,barátjával együtt autókat lopnak egy autószervíz számára. Maťo élete azonban radikálisan megváltozik, amikor megismerkedik Veronikával, akibe beleszeret.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik