Belföld

Víz öntötte el Olaszország jelentős részét

velence (velence)
velence (velence)

A rendkívül heves esőzések vészhelyzetet teremtettek hétfőn Olaszország északi és középső vidékein. Víz alatt van Velence városának nagy része is, ahol százötven év óta nem volt ilyen magas a vízállás.

Egy 73 éves férfi életét veszítette a toscaniai Capalbióban, amikor autójával elsodorta az ár. Toszkána tartományi elnöke a hadsereg segítségét kérte a kormánytól. A firenzei Arno folyó is túllépte az első fokú veszélyességi szintet. Az A1-es autósztráda egyik toscanai szakaszát lezárták több országúttal és vasútvonallal együtt. Gondot jelent az ívóvízellátás megszakadása is.

Az északnyugati Liguria után a rossz idő elérte Itália középső tájait. Kritikus a helyzet Toscanában és Umbria tartományban. Az iskolákat csütörtökig bezárták. Firenzében és környékén a legmagasabb fokú riasztást rendelték el. Az umbriai Perugiában és Orvietóban több száz családot telepítettek ki otthonából. A mentőegységek megérkezéséig sokan a házak tetején kerestek menedéket. Kórházakat evakuáltak. Akadozik a forgalom az A1-es autósztrádán.

A rendkívüli mennyiségű csapadék és a medrükből kilépő folyók, hegyi patakok elárasztották a városok és települések utcáit. A toscanai Orbetellóban az ár elsodort autójával együtt egy 73 éves asszonyt, aki a szerencsétlenséget túlélte, de állapota súlyos.

A katasztrófavédelem készenlétben áll Lazióban is, ahol Róma folyóján, a Teverén keddre várják az ár tetőzését. A húsz napja jórészt víz alatt levő Velencében az utóbbi másfél évszázadban nem volt ilyen magas vízállás. A Szent Márk téren combig ér a víz.

Corrado Clini környezetvédelmi miniszter anyagi segítséget ígért és hangsúlyozta, hogy Olaszországnak mindenekelőtt a megelőzésre kell gondot fordítania a telekspekuláció elkerülésével, valamint a folyómedrek és a csatornahálózatok karbantartásával. A heves novemberi esőzés közel tíz év óta visszatérő jelenségnek számít Olaszországban – hangoztatta Clini.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik