Belföld

TASZ: Törölni kell a hajléktalanok bírságát!

Szüntessék meg az utcán élők elleni eljárásokat – kéri a TASZ. A jogvédők szerint a korábbi büntetésekért is kárpótlás járna, de az már körülményes.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden ismertetett határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. Megsemmisítette továbbá azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek felhatalmazták az önkormányzatokat, hogy rendeletet alkossanak pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartásokról, valamint a tulajdon elvonására lehetőséget adó elkobzásra.

A Társaság a Szabadjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet örült a hírnek, mondván ők régóta hangoztatják, hogy az eddigi szabályozás súlyosan sértette az emberi méltósághoz és szabadsághoz való jogot, kriminalizálta a szegénységet, valamint ellentétes volt a jogbiztonság követelményével. Kiemelte, hogy azokat a folyamatban lévő eljárásokat, amelyek nyomán a most megsemmisített rendelkezések szerint bírsággal sújtják a hajléktalanokat, meg kell szüntetni.

Dénes Balázs, TASZ-elnök szerint  az alkotmánybírósági határozat alapján meg kell szüntetni a folyamatban lévő büntetőeljárásokat a hajléktalanok ellen. Visszamenőleg azonban csak Strasbourg segíthet, az Emberi Jogok Európai Bíróságához kell fordulni. Dénes szerint ez elkerülhető lett volna, ha az Ab elrendeli a már befejezett szabálysértési eljárások felülvizsgálatát. Akkor lehetőség nyílt volna arra, hogy hazai fórumon – perújítás keretei között – orvosolják az alapjogsérelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik