Belföld

Pert indítanak az állam ellen a volt Malév-pilóták

A csődbement nemzeti légitársaság egykori dolgozóinak elfogyott a türelmük, szerintük eredménytelen a felszámolás, ezért bíróságra viszik az ügyet.

A 210 pilótát tömörítő érdekképviselet, a Hunalpa megkezdi a magyar állammal szembeni kártérítési per jogi megalapozását, mert eredménytelennek tartja a felszámolást – jelentette be kedden Demeter Csaba elnök a Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének (Hunalpa).

Emlékeztetett, hétfőn letelt a felszámolására szánt 270 nap. A Malév stratégiai vállalattá minősítésével valójában kontrollálhatatlanná vált a felszámolás – mondta Demeter. – „Tudtuk, hogy a Malév-elemek tisztázása nem lesz egyszerű”, arra  azonban nem lehetett számítani, hogy  ilyen „nonszensz” körülmények között zajlik majd a felszámolás. Egy magáncéget már megbírságolt volna az állam ilyen esetben.

Az elnök Varga Jenő felszámolót hibáztatta az eredménytelenségért. Nemcsak a járandóságok elmaradását kifogásolta, de azt is, hogy mind a felszámoló, mind a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) részéről elmarad a „kommunikáció”, csak semmitmondó válaszok érkeznek.

Demeter Csaba kiemelte azt is, hogy nem kapták meg a szükséges dokumentumokat, így például a kintlévőségek vagy a vagyonelemek nyilvántartását, és nincs információjuk arról sem, hogy megtörtént-e a vagyonelemek felmérése. Az érdekvédelmi szervezet szerint minden területen időhúzás folyik, ami arra utal, hogy nem akarják biztosítani a felszámolás átláthatóságát.

A nemzeti légitársaság felszámolása február közepén kezdődött. A Malévot januárban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánították, és – egy korábbi törvénymódosítás értelmében – 270 nap állt rendelkezésre a felszámolás lebonyolítására.  A csoportos létszámleépítés során 1021 alkalmazottnak mondtak fel, az NFM közlése szerint 65-en kapták meg a teljes járandóságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik